Cv-monteur inschakelen voor cv-ketel storing?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Cv-ketel storing » Verwarming slaat aan terwijl thermostaat uit staat

Verwarming slaat aan terwijl thermostaat uit staat: oorzaken & oplossingen!

Je staat voor een raadsel: je verwarming slaat aan terwijl de thermostaat uit staat. Een frustrerende situatie die mogelijk te wijten is aan een slechte afstelling van de cv-ketel. Een ketel die aanslaat terwijl de thermostaat aanslaat kan verschillende oorzaken hebben. Het probleem kan liggen bij de thermostaat, wanneer deze kapot is blijft het warm in je huis terwijl de thermostaat uit staat. Het kan ook liggen aan het tapwater comfortprogramma.

Op deze pagina lees je meer over de oorzaken en oplossingen van een verwarming die aanslaat terwijl de thermostaat uit staat.

Ketel slaat aan terwijl thermostaat uit staat: de belangrijkste info

  • De verwarming slaat aan terwijl thermostaat uit staat.
  • Thermostaat staat uit verwarming aan, dit kan worden verholpen door de thermostaat opnieuw aan te sluiten.
  • Het tapwater comfortprogramma is constant ingeschakeld. Controleer of je dit programma kan uitschakelen of kan instellen op de juiste tijd.
  • De weersafhankelijk regeling zorgt ervoor dat de ketel blijft verwarmen. Wanneer dit het geval is kun je de instellingen hiervoor aanpassen.
  • Externe invloeden zorgen voor het aanslaan van de ketel. Overweeg om een 2-wegklep te installeren om dit probleem te voorkomen.


Ketel slaat aan terwijl thermostaat uit staat

Waarom slaat verwarming aan terwijl thermostaat uit staat?

De ketel slaat aan terwijl de thermostaat uit staat. Hoe kan dat? Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem. Het kan zijn dat de thermostaat kapot is en daarom opnieuw moet worden aangesloten. Het kan ook zo zijn dat het tapwater comfortprogramma niet op de goede manier is ingesteld. Wanneer dit programma constant is ingeschakeld zorgt dit ervoor dat de ketel onnodig aanslaat. Daarnaast kan het ook liggen aan weersafhankelijke regeling of invloeden van buitenaf. Lees hieronder wat de oorzaken zijn van een verwarming die aanslaat terwijl de thermostaat uit staat en wat de oplossingen hiervoor zijn.

Thermostaat kapot

De verwarming staat aan terwijl de knop uit staat. Een van de eerste zaken om te controleren is de status van je thermostaat. Wanneer je de verwarming wilt uitzetten en het blijft warm in huis, dan is de kans groot dat je thermostaat kapot is. Een defecte thermostaat kan verkeerde signalen doorgeven aan de cv-ketel, wat resulteert in ongewenst aanslaan of een cv-ketel storing. Je kunt de thermostaat wel verzetten, maar er gebeurt niks. Dit kan worden verholpen door de thermostaat opnieuw aan te sluiten.

Een kapotte thermostaat is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot inefficiënt verwarmen van je huis. Het is een goed idee om regelmatig de nauwkeurigheid van je thermostaat te testen en eventuele problemen zo snel mogelijk aan te pakken. Wanneer de thermostaat toch kapot is, is het verstandig om deze zo snel mogelijk uit te draaien om onnodige energieverspilling te voorkomen.

Let op: schakel de stroom uit bij het opnieuw aansluiten van de thermostaat. Dit kan worden gedaan door de stroomonderbreker uit te schakelen die is toegewezen aan het verwarmingssysteem.

Tapwater comfortprogramma

Moderne ketels beschikken vaak over een tapwater comfortprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur wordt gebracht, waardoor warm water sneller beschikbaar is. Het constant ingeschakeld hebben van dit programma kan leiden tot onnodig aanslaan van de ketel, zelfs wanneer de thermostaat uit staat. Controleer of je dit programma kunt uitschakelen via het menu van de ketel of de thermostaat.

Het tapwater comfortprogramma is ontworpen om comfort te bieden, maar het is belangrijk om te begrijpen wanneer het nodig is. Als je bijvoorbeeld voornamelijk overdag warm water gebruikt, overweeg dan om het programma alleen tijdens die uren in te schakelen. Dit kan onnodig energieverbruik en aanslaan van de ketel ‘s nachts voorkomen. Er zijn ketels met een slim comfortprogramma, deze kan rekening houden met regelmatig warm water afname.

Hulp nodig bij je kapotte termostaat?

Vraag advies aan een cv-monteur door gratis offertes aan te vragen.

Ketel met ingebouwde boiler

Een ketel met een ingebouwde boiler houdt deze boiler op temperatuur door verwarmd CV-water. Hierdoor kan de ketel aanslaan, zelfs zonder directe vraag naar verwarming. Begrijp hoe jouw specifieke verwarmingssysteem werkt en overweeg de instellingen aan te passen om onnodig aanslaan te voorkomen.

De ingebouwde boiler is handig voor direct warm water, maar het is belangrijk om te evalueren of deze functie constant actief moet zijn. Als je bijvoorbeeld geen behoefte hebt aan direct warm water, kun je overwegen om de boiler alleen in te schakelen tijdens de uren waarop je normaal gesproken warm water gebruikt.

Weersafhankelijke regeling

Sommige ketels volgen een weersafhankelijke regeling, waarbij ze meer rekening houden met de buitentemperatuur dan met de binnentemperatuur. Dit kan leiden tot situaties waarin de ketel blijft verwarmen, zelfs als het in jouw huis al warm genoeg is. Informeer jezelf over deze regeling en pas de instellingen aan indien nodig.

De weersafhankelijke regeling is ontworpen om efficiënter te verwarmen op basis van de buitentemperatuur. Echter, als je merkt dat de ketel onnodig vaak aanslaat, kan het nodig zijn om de parameters van deze regeling aan te passen. Zorg ervoor dat de instellingen in lijn zijn met jouw comfortbehoeften en het energiezuinige karakter van je verwarmingssysteem.

Let op: sommige ketels hebben een zomerstand. In deze stand levert de ketel alleen warm water en geen verwarming. Controleer daarom of de ketel op de zomerstand staat.

Invloeden van buitenaf

De beste cv-ketels komen van het merk Intergas. Bij bepaalde cv-ketels, zoals die van Intergas, kunnen externe invloeden het onbedoeld aanslaan van de ketel veroorzaken. Een specifiek probleem doet zich voor doordat deze ketels sinds 2006 geen 3-wegklep meer hebben. De 3-wegklep is een onderdeel dat normaal gesproken de schakeling tussen het leveren van centrale verwarming (CV) en sanitair warm water regelt. Daarnaast voorkomt het ook stromingen over de ketel zelf wanneer er geen vraag is naar warmte in de woning.

Door het ontbreken van deze klep kunnen externe invloeden, zoals een pomp van de verdeler van de vloerverwarming, onbedoeld de ketel laten aanslaan. Hier volgt een eenvoudige uitleg:

  1. Pomp van de vloerverwarming: in een vloerverwarmingssysteem wordt warm water via een pomp door de leidingen geleid om de vloer te verwarmen. Zonder de 3-wegklep kan deze pomp onbedoeld warm water terugsturen naar de ketel, waardoor de ketel denkt dat er vraag is naar verwarming in de woning.
  2. Waarom een 2-wegklep overwegen: om dit ongewenste effect te voorkomen, wordt het overwogen om een externe 2-wegklep te installeren. Deze klep heeft als functie de stroming van warm water in de richting van de ketel te voorkomen wanneer er geen vraag is naar verwarming. Met andere woorden, het voorkomt dat de pomp van de vloerverwarming de ketel onbedoeld activeert.
  3. Inspecteer regelmatig en neem preventieve maatregelen: het is belangrijk om je verwarmingssysteem regelmatig te inspecteren, vooral als je een cv-ketel van het type Intergas hebt. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van een externe 2-wegklep, kun je voorkomen dat externe invloeden ongewenst aanslaan van de ketel veroorzaken. Cv-ketel onderhoud is ook van belang voor een goed werkend verwarmingssysteem.

Kapotte thermostaat

Cv monteur inschakelen?  Gratis offertes vergelijken!

Als je na het doorlopen van deze mogelijke oorzaken nog steeds geen oplossing hebt gevonden voor het probleem van je verwarming die aanslaat terwijl de thermostaat uit staat, is het tijd om professioneel advies in te winnen. Ervaren verwarmingsspecialisten kunnen een grondige inspectie uitvoeren en de exacte oorzaak van het probleem identificeren.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes (maximaal 5) van cv-monteurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er niks passends voor je bij? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken