Cv-ketel storing laten verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Cv-ketel storing

Cv-ketel storing: alles wat je moet weten

Een cv-ketel storing kan iedereen gebeuren. De kans is groter als je ketel ouder is. Storingen die regelmatig voorkomen zijn de verwarming die het niet doet, een thermostaat die problemen geeft of een ketel die geluid maakt. Gelukkig kun je vaak zelf achterhalen wat de oorzaak is en, in veel gevallen, deze zelf oplossen!

Meer weten?

Op deze pagina lees je welke cv-ketel storingen regelmatig voorkomen en hoe je deze oplost. Ook leggen we uit wanneer het slim is om een cv-storing monteur in te schakelen.

Cv-ketel storing: de belangrijkste informatie op rij

  • Een cv-ketel storing komt regelmatig voor, maar de kans op storingen is groter bij oudere ketels.
  • Geeft de cv-ketel een storingscode aan op het display, dan kun je in de handleiding achterhalen wat het probleem is én hoe je dit oplost.
  • Veelvoorkomende storingen zijn een foutmeling op de thermostaat, een ketel die geluid maakt, verwarming die het niet of lekkage in de cv-ketel.
  • Het oplossen van een cv-ketel storing is vaak eenvoudig. Ontluchten, bijvullen of resetten is vaak de oplossing om de storing te verhelpen.


cv-ketel storing

Welke veelvoorkomende cv-ketel storingen zijn er?

Hoe ouder je cv-ketel, hoe groter de kans op een cv-storing. Geen zorgen: dat komt regelmatig voor. Vaak is de oplossing gelukkig relatief eenvoudig en kom je een heel eind met het ontluchten of resetten van de cv-ketel.

In de tabel hieronder vind je een paar voorkomende storingen van cv-ketels en de bijbehorende oplossing. Natuurlijk geldt altijd: kom je er niet uit? schakel dan een cv-storing monteur in om je snel te helpen!

Type storing Wat merk je? Oplossing
Cv-ketel geeft storing aan Verschilt, hangt af van de code Verschilt, hangt af van de code
Foutmelding op thermostaat De thermostaat doet het niet meer of geeft een foutcode weer Cv-ketel resetten
Ketel maakt geluid Een fluitend, sissend of borrelend geluid komt uit de ketel of uit de leidingen Cv-ketel ontluchten
Verwarming doet het niet De radiatoren worden niet warm en het wordt niet warm in huis Controleren of alles is aangesloten en aanstaat. Ja? Cv-storing monteur bellen
Cv-ketel lekt De ketel lekt water en de druk in de ketel neemt steeds snel af Ketel bijvullen, lek opsporen en laten dichten of repareren
Verwarming slaat aan terwijl thermostaat uit staat Je verwarming slaat aan, maar je thermostaat staat gewoon uit Dit kan worden verholpen door de thermostaat opnieuw aan te sluiten
Nefit storingscodes Je ketel geeft een Nefit storingscode weer Je ketel herstarten of bijvullen kan de oplossing zijn
Remeha storingscodes Je ketel geeft een Remeha storingscode weer Drukverlies controleren, regelmatig onderhoud of een simpele reset

Cv-installateur nodig voor een ketel storing?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Cv-storing: zo los je het op

Cv-ketel doet het niet? Je bent waarschijnlijk niet de eerste en ook zeker niet de laatste. Er zijn verschillende storingen die regelmatig voorkomen. Hieronder leggen we uit wat de mogelijke oorzaak is als je last hebt van lekkages, problemen met de thermostaat of als je ketel geluid maakt.

1. CV-storing: wat betekent het?

Als je cv-ketel een storing heeft, dan staat er op het display een storingscode aangegeven. Met de handleiding van je ketel kun je zo achterhalen wát de storing precies is, en hoe je deze ook weer oplost! Zo kun je in veel gevallen zelf de cv-storing zonder monteur verhelpen.

Heb je de handleiding van de ketel niet meer? Geen zorgen: de meeste storingcodes kun je ook eenvoudig online vinden.

2. Foutmelding op de thermostaat

Doet je thermostaat het niet meer? Vaak geeft deze dan een foutcode aan op het display. Controleer ook even je ketel: als deze ook een storing aangeeft, dan is het slim om de ketel te resetten: in veel gevallen doet de ketel het dan weer gewoon!

Mocht de storingscode toch niet verdwijnen, dan raden we aan om de handleiding erbij te pakken. Hierin staat vaak precies wat je moet doen om de code te verhelpen.

Geeft de thermostaat helemaal niks aan?

Ook dan is het slim om even te checken of de ketel wel aanstaat. Als de ketel het niet doet, dan heeft de thermostaat ook geen voeding. Bij een draadloze thermostaat ligt het vaak aan de batterijen die aan vervanging toe zijn.

Hoe moet ik de cv-ketel resetten?
Praktisch elke cv-ketel heeft een standaard reset-knop. Deze vind je op het bedieningspaneel en is vaak een knop met de letter ‘R’, een sterretje of het woord ‘reset’. Houd deze knop zo’n 5 seconden ingedrukt en start de ketel opnieuw.

3. Ketel maakt geluid

Het kan zijn dat je ketel een geluid maakt. Dit is vaak een indicatie van een storing.

Verschillende geluiden kunnen verschillende problemen betekenen:

  • Cv-ketel maakt een fluitend geluid: als dit het geval is, dan is de oorzaak vaak de verwarmingspomp of de ventilator. Controleer of het geluid continu te horen is, of alleen bij het verwarmen van het huis of bij het gebruik van warm water. Een installateur kan dit probleem voor je oplossen.
  • Cv-ketel maakt een tikkend geluid: hoewel dit meestal geen kwaad kan, kan een tikkend geluid toch aardig vervelend zijn. Het heeft vaak te maken met het uitzetten van ketel onderdelen en de leidingen. In sommige gevallen is dit een teken dat je de ketel moet ontluchten.
  • Cv-ketel maakt een borrelend geluid: bij een ruisend of borrelend geluid is de waterdruk waarschijnlijk te laag of zit er te veel lucht in de installatie. Ligt de waterdruk niet tussen de 1,5 tot 2 bar dan moet je de ketel bijvullen of ontluchten.

Eerst ontluchten of eerst bijvullen?
Bij te veel lucht in het systeem is het belangrijk om de cv-ketel eerst te ontluchten en daarna bij te vullen. Het ontluchten zorgt ervoor dat de lucht het systeem verlaat, maar het verlaagt ook de waterdruk. Zit er een lek in het systeem, dan is het belangrijk om de cv-ketel eerst bij te vullen en daarna te ontluchten. Het bijvullen van de ketel zorgt voor veel valse lucht, die daarna weer uit het systeem moet.

4. Verwarming doet het niet

Storing aan de verwarming in huis? Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Bekijk daarom stap voor stap wat er aan de hand is:

  1. Zijn de radiatoren open gedraaid?
  2. Vraagt de thermostaat om een hogere temperatuur dan de temperatuur in huis op dat moment?
  3. Staan de thermostaat en de cv-ketel aan?
  4. Zit er geen lucht in de radiatoren? Zo wel dan is het slim om deze te ontluchten.

Loop bovenstaande stappen bij langs. Doet de verwarming het nog niet? In dat geval kan er iets vervelends mis zijn met de centrale verwarming.

Geen warm water, wel verwarming

Om je huis te voorzien van verwarming gebruikt de cv-ketel niet zijn hele vermogen. Om je te voorzien van warm water is wel het hele vermogen nodig. Bij een te lage gasvoordruk lukt het niet om voldoende vermogen te geven, waardoor er geen warm water uit de kraan komt. Meer weten over de oorzaken? Lees verder op de pagina geen warm water, wel verwarming.

Wél warm water, geen verwarming

In dit geval bestaat de kans dat de driewegklep kapot is.

De driewegklep is een belangrijk onderdeel: deze stuurt het warme water in het systeem naar de juiste plek. Als je de thermostaat omhoog zet dan stuurt de driewegklep warm water naar je radiatoren of vloerverwarming. Draai jij juist de warme kraan open, dan wordt het warme water naar het aftappunt gestuurd. Doet de driewegklep het niet meer, dan stuurt deze het water niet meer naar de juiste plek. In de meeste gevallen is het goedkoper om de driewegklep gewoon te laten vervangen in plaats van repareren. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier meer over wel warm water, geen verwarming.

5. Lekkage

Lekt je ketel? Dit kan verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat je expansievat kapot is, en dat de druk te hoog oploopt. Als je hier niks aan doet, dan ontstaan er uiteindelijk lekkages in de installatie. Een andere mogelijke oorzaak is een kapotte sifon of ontluchter.

Vermoed je een lekkage in het systeem maar kun je niet achterhalen waar deze zit? Als je de ketel regelmatig moet bijvullen dan is dit een teken dat er ergens water lekt. Kom je er niet uit waar deze lekkage zit, dan schakel je het beste een cv-installateur in.

Hoe een lekkage oplossen? In veel gevallen moet je de kapotte onderdelen vervangen. Zoals het expansievat vervangen of een kapotte sifon. Dit voorkomt dat er nog water uit de ketel lekt.

Storing cv-ketel oplossen? Vind een installateur!

Vergelijk gratis offertes en kies de installateur met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Checklist: dit kun je zelf doen bij een cv-ketel storing

Heb je een cv storing? Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kun je dit zelf oplossen. Hieronder geven we je een handige checklist, met stappen die je zelf doorloopt bij een ketel storing. In veel gevallen is dit voldoende om de storing op te lossen!

  • 1. Heeft de ketel nog stroom? Misschien is er een stop uitgeslagen of is er een elektriciteitsstoring in jouw straat. Controleer of de stekker goed vast zit en of het probleem bij jou ligt of bij je leverancier.
  • 2. Check de storingscode van de cv-ketel en raadpleeg de handleiding. Heb je deze niet meer, dan kun je hem vaak downloaden op de website van het merk. De storingscode geeft vaak nauwkeurig aan wat het probleem is. Soms hoef je enkel de ketel bij te vullen, te ontluchten of te resetten om het probleem op te lossen.
  • 3. Check de gaskraan: staat deze open? Zonder gas geeft de cv-ketel een storing aan. In principe staat deze kraan altijd open, maar misschien ben je hier tegenaan gestoten waardoor hij dichtgedraaid is.
  • 4. Check de keteldruk. Is deze te hoog dan moet je de ketel ontluchten om de druk te verlagen. Vaak moet je hierna de ketel ook weer bijvullen. Is de druk te laag, dan moet er juist meer water bij. Met behulp van de kraan naast de ketel, de vulslang en een emmer kun je gemakkelijk de ketel bijvullen.
  • 5. Hoor je geluid in de leidingen? Dit is ook vaak een teken dat je de leidingen moet ontluchten. Hierna zou het probleem verholpen moeten zijn.

Let op: ruik je een gaslucht of denk je dat er te veel koolmonoxide in huis aanwezig is? Bel dan direct een cv-installateur en ga niet eerst zelf aan de slag. Er komt dan met spoed een installateur bij je langs. Het is vanaf 1 april 2023 zelfs wettelijk verplicht om werkzaamheden aan cv-ketels te laten uitvoeren door installateurs met een CO-certificaat. Deze regel is ingesteld om gevaarlijke situaties als gevolg van koolmonoxide te voorkomen. Voor meer informatie, ga naar deze pagina.

cv storing

Cv-ketel storing zelf verhelpen of laten doen?

Bij eenvoudige storingen is het goed mogelijk om de storing zelf te verhelpen. Door de ketel te resetten verhelp je bijvoorbeeld veel kleine storingen. Daarnaast is vaak het bijvullen of ontluchten voldoende om ervoor te zorgen dat je ketel geen geluid meer maakt en dat er geen lekkages ontstaan.

Soms is zelf verhelpen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er een onderdeel kapot is en je deze zelf niet zomaar kunt vervangen.

Bovendien heeft het inschakelen van een installateur nu eenmaal belangrijke voordelen:

  • Je bespaart tijd en energie, en je ketel is toch zo snel mogelijk weer hersteld.
  • De installateur werkt veilig en zorgt ervoor dat de ketel weer zo zuinig mogelijk werkt.
  • Hiermee bespaar je tot wel 20% op je gasverbruik!
  • Je verkleint de kans dat de verwarming storing weer terugkomt.

ketel storing

Cv-ketel storing laten verhelpen? Vergelijk gratis offertes van erkende vakmannen!

Heb je problemen met je cv-ketel en kom je er niet uit? Een installateur kan je helpen. Hij vervangt de kapotte onderdelen en stelt de ketel bovendien opnieuw in, zodat je zeker weet dat deze zo zuinig mogelijk werkt. Dat is belangrijk, want hiermee verbruik je tot wel 20% minder gas! Op zoek naar een cv-installateur bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in jouw regio! Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is de aanvraag gratis en zitten er geen verplichtingen aan vast.

Gratis offertes vergelijken