Cv-ketel storing laten verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Cv-ketel storing: alles wat je moet weten

Een cv-ketel storing kan iedereen gebeuren. Wel warm water maar geen verwarming, een verwarming die blijft tikken of de druk die te hoog oploopt. Vaak kun je aan de hand van de storingscode van de cv-ketel achterhalen wat het probleem is, en deze zelf verhelpen. Lukt dat niet, dan is het slim om een cv-installateur in te schakelen!

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende installateurs. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina lees je wat je moet doen als je een ketelstoring hebt. We leggen uit hoe de storingscode van de cv-ketel vertelt wat er aan de hand is, en hoe je sommige storingen zelf oplost. Lukt het je niet, dan schakel je het beste een installateur in: we geven je ook een duidelijk beeld van de prijzen en leggen uit hoe je bespaart!cv-ketel storing

Welke veelvoorkomende cv-ketel storingen zijn er?

Een storing aan de verwarmingsketel komt regelmatig voor. Als je geen of nauwelijks warm water meer hebt maar wel een hete verwarming, dan kan het zijn dat de driewegklep kapot is: deze stuurt het warme water dan niet meer naar de juiste plek. De oplossing hiervoor is het vervangen van de driewegklep: je hoeft dus zeker niet de hele ketel te vervangen!

Merk je dat er lekkages ontstaan en dat de druk te hoog oploopt? Mogelijk betekent dit een probleem met het expansievat. Als het membraan in het expansievat kapot is, kan deze de drukverschillen in de ketel niet meer opvangen. Je moet de ketel continu blijven bijvullen. De beste oplossing hiervoor is het vervangen van het expansievat.

Andere storingen die geregeld voorkomen zijn problemen met de elektronica waardoor de ontbrander bijvoorbeeld niet meer aan gaat en de hele cv-ketel niet meer werkt. Ook hierbij is de storing alleen te verhelpen door de kapotte onderdelen zelf te vervangen.

Hieronder lees je welke cv-ketel storingen regelmatig voorkomen en wat de beste oplossing hiervoor is. Cv monteur inschakelen om de storing te verhelpen? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een installateur bij jou uit de buurt!

Type storing Wat merk je? Oplossing
Driewegklep Geen of nauwelijks warm water meer, wel een hete verwarming Driewegklep vervangen
Expansievat Druk in de ketel loopt op, je moet de ketel continu blijven bijvullen Expansievat vervangen
Kapotte sifon of ontluchten Er ontstaan lekkages en je moet de ketel continu bijvullen Kapotte onderdelen vervangen
Sensoren, ventilatoren en pompen De installatie werkt niet goed, je krijgt nauwelijks warm water of verwarming of het toestel wordt te heet Kapotte onderdelen vervangen
Elektronica Er is een probleem met de elektronica waardoor de ketel verkeerde waardes aangeeft of de ketel niet gaat branden Kapotte onderdelen vervangen

Cv-installateur nodig voor een ketel storing?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Checklist: dit kun je zelf doen bij een cv-ketel storing

Heb je een cv storing? Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kun je dit zelf oplossen. Hieronder geven we je een handige checklist, met stappen die je zelf doorloopt bij een ketel storing. In veel gevallen is dit voldoende om de storing op te lossen!

 • 1. Heeft de ketel nog stroom? Misschien is er een stop uitgeslagen of is er een elektriciteitsstoring in jouw straat. Controleer of de stekker goed vast zit en of het probleem bij jou ligt of bij je leverancier.
 • 2. Check de storingscode van de cv-ketel en raadpleeg de handleiding. Heb je deze niet meer, dan kun je hem vaak downloaden op de website van het merk. De storingscode geeft vaak nauwkeurig aan wat het probleem is. Soms hoef je enkel de ketel bij te vullen, te ontluchten of te resetten om het probleem op te lossen.
 • 3. Check de gaskraan: staat deze open? Zonder gas geeft de cv-ketel een storing aan. In principe staat deze kraan altijd open, maar misschien ben je hier tegenaan gestoten waardoor hij dichtgedraaid is.
 • 4. Check de keteldruk. Is deze te hoog dan moet je de ketel ontluchten om de druk te verlagen. Vaak moet je hierna de ketel ook weer bijvullen. Is de druk te laag, dan moet er juist meer water bij. Met behulp van de kraan naast de ketel, de vulslang en een emmer kun je gemakkelijk de ketel bijvullen.
 • 5. Hoor je geluid in de leidingen? Dit is ook vaak een teken dat je de leidingen moet ontluchten. Hierna zou het probleem verholpen moeten zijn.

Let op: ruik je een gaslucht of denk je dat er te veel koolmonoxide in huis aanwezig is? Bel dan direct een cv-installateur en ga niet eerst zelf aan de slag. Er komt dan met spoed een installateur bij je langs.

Ik zie een storingscode op mijn cv-ketel: wat kan ik doen?

Wanneer de cv-ketel een storingscode aangeeft, dan kun je meestal heel nauwkeurig opzoeken wat het probleem is. Dit vind je in de handleiding van je ketel. Als je deze niet meer hebt, kijk dan even op de website van het merk van de ketel! Hier kun je de meeste handleidingen gewoon downloaden. Wat je storingscode precies betekent, kan verschillen per merk.

cv storing

Veelvoorkomende cv-ketel problemen: dit kan de oorzaak zijn

Cv-ketel kapot? Je bent waarschijnlijk niet de eerste en ook zeker niet de laatste. Er zijn verschillende storingen die regelmatig voorkomen. Hieronder leggen we uit wat de mogelijke oorzaak is als je last hebt van lekkages, problemen met de thermostaat of als je ketel geluid maakt.

Heb je hulp nodig met het oplossen van je cv-storing? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Lekkage

Lekt je ketel? Dit kan verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat je expansievat kapot is, en dat de druk te hoog oploopt. Als je hier niks aan doet, dan ontstaan er uiteindelijk lekkages in de installatie. Een andere mogelijke oorzaak is een kapotte sifon of ontluchter.

Vermoed je een lekkage in het systeem maar kun je niet achterhalen waar deze zit? Als je de ketel regelmatig moet bijvullen dan is dit een teken dat er ergens water lekt. Kom je er niet uit waar deze lekkage zit, dan schakel je het beste een cv-installateur in.

Hoe een lekkage oplossen? In veel gevallen moet je de kapotte onderdelen vervangen. Zoals het expansievat of een kapotte sifon. Dit voorkomt dat er nog water uit de ketel lekt.

Wel warm water geen verwarming

Het kan voorkomen dat je wel warm water hebt maar geen verwarming. Of juist andersom! In dit geval bestaat de kans dat de driewegklep kapot is.

De driewegklep is een belangrijk onderdeel: deze stuurt het warme water in het systeem naar de juiste plek. Als je de thermostaat omhoog zet dan stuurt de driewegklep warm water naar je radiatoren of vloerverwarming. Draai jij juist de warme kraan open, dan wordt het warme water naar het aftappunt gestuurd. Doet de driewegklep het niet meer, dan stuurt deze het water niet meer naar de juiste plek. In de meeste gevallen is het goedkoper om de driewegklep gewoon te laten vervangen in plaats van repareren.

Ketel maakt geluid

Het kan zijn dat je ketel een geluid maakt. Dit is vaak een indicatie van een storing.

Verschillende geluiden kunnen verschillende problemen betekenen:

 • Cv-ketel maakt een fluitend geluid: als dit het geval is, dan is de oorzaak vaak de verwarmingspomp of de ventilator. Controleer of het geluid continu te horen is, of alleen bij het verwarmen van het huis of bij het gebruik van warm water. Een installateur kan dit probleem voor je oplossen.
 • Cv-ketel maakt een tikkend geluid: hoewel dit meestal geen kwaad kan, kan een tikkend geluid toch aardig vervelend zijn. Het heeft vaak te maken met het uitzetten van ketel onderdelen en de leidingen. In sommige gevallen is dit een teken dat je de ketel moet ontluchten.
 • Cv-ketel maakt een borrelend geluid: bij een ruisend of borrelend geluid is de waterdruk waarschijnlijk te laag of zit er te veel lucht in de installatie. Ligt de waterdruk niet tussen de 1,5 tot 2 bar dan moet je de ketel bijvullen of ontluchten.

Problemen met de thermostaat

Doet je thermostaat het niet meer? Vaak geeft deze dan een foutcode aan op het display. Controleer ook even je ketel: als deze ook een storing aangeeft, dan is het slim om de ketel te resetten: in veel gevallen doet de ketel het dan weer gewoon!

Mocht de storingscode toch niet verdwijnen, dan raden we aan om de handleiding erbij te pakken. Hierin staat vaak precies wat je moet doen om de code te verhelpen.

Geeft de thermostaat helemaal niks aan?

Ook dan is het slim om even te checken of de ketel wel aanstaat. Als de ketel het niet doet, dan heeft de thermostaat ook geen voeding. Bij een draadloze thermostaat ligt het vaak aan de batterijen die aan vervanging toe zijn.

Storing cv-ketel oplossen? Vind een installateur!

Vergelijk gratis offertes en kies de installateur met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Kosten van cv-ketel storing laten verhelpen

Als je cv-ketel kapot is, dan laat je deze het beste herstellen door een ervaren cv-installateur. De kosten zijn afhankelijk van het onderdeel dat je laat repareren. Een expansievat kost gemiddeld €30,- tot €100,-. Inclusief installatie kost je dit gemiddeld €150,-.

Is de driewegklep stuk dan laat je deze voor ongeveer €60,- vervangen. Dit is een stuk goedkoper dan het repareren van een kapotte driewegklep. Hetzelfde geldt voor veel andere onderdelen. Wanneer alleen de motor van de driewegklep kapot is, laat je deze vervangen voor ongeveer €80,-. Op deze pagina vind je een handig prijzenoverzicht van alle cv ketel reparatie kosten.

Houd er rekening mee dat je meestal voorrijkosten betaalt: deze liggen tussen de €45,- tot €80,-, afhankelijk van het moment waarop de cv-installateur langskomt. Wanneer je gebruik maakt van een spoedservice, houd er dan rekening mee dat je ook een spoedtoeslag betaalt. Deze verschilt per installatiebedrijf.

Cv-ketel storing oplossen: kosten 2023

Onderdeel Gemiddelde kosten*
Expansievat vervangen €150,-
Driwegklep vervangen €60,-
Motor driewegklep vervangen €80,-
circulatiepomp vervangen €300,-
Ventilator vervangen €250,-
Brander repareren €160,-
Ontsteker vervangen €125,-
warmtewisselaar vervangen €700,-
Nieuwe waterdrukmeter €50,-
Nieuw overdrukventiel €50,-
Klokthermostaat vervangen €80,-
Slimme thermostaat plaatsen €250,-
Dienst
Voorrijkosten monteur €45,- (dag) en €80,- (nacht)
Uurloon cv-monteur €55,- tot €75,- per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief arbeidskosten. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vergelijk gratis offertes!

Cv-ketel storing zelf verhelpen of laten doen?

Bij eenvoudige storingen is het goed mogelijk om de storing zelf te verhelpen. Door de ketel te resetten verhelp je bijvoorbeeld veel kleine storingen. Daarnaast is vaak het bijvullen of ontluchten voldoende om ervoor te zorgen dat je ketel geen geluid meer maakt en dat er geen lekkages ontstaan.

Soms is zelf verhelpen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er een onderdeel kapot is en je deze zelf niet zomaar kunt vervangen.

Bovendien heeft het inschakelen van een installateur nu eenmaal belangrijke voordelen:

 • Je bespaart tijd en energie, en je ketel is toch zo snel mogelijk weer hersteld.
 • De installateur werkt veilig en zorgt ervoor dat de ketel weer zo zuinig mogelijk werkt.
 • Hiermee bespaar je tot wel 20% op je gasverbruik!
 • Je verkleint de kans dat de verwarming storing weer terugkomt.

Cv-monteur nodig? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Cv-ketel vervangen bij storing: een goed idee?

Als je gebruik maakt van de storingsdienst is je cv-ketel al snel weer de oude. Je hoeft dus niet je hele cv-ketel te vervangen bij een storing! Merk je dat er regelmatig storingen zijn en heb je al een oudere ketel? Dan raden we wel aan om te kijken naar een nieuwe ketel. Het kan zijn dat je ketel inmiddels te oud is.

Een nieuwe ketel is een grote investering, maar kan op de lange termijn veel geld besparen. Nieuwe ketels zijn een stuk zuiniger, waardoor je minder gas verbruikt. Een cv-installateur helpt je met het kiezen van de beste ketel voor jouw huishouden.

ketel storing

Cv-ketel storing laten verhelpen? Vergelijk gratis offertes van erkende vakmannen!

Heb je problemen met je cv-ketel en kom je er niet uit? Een installateur kan je helpen. Hij vervangt de kapotte onderdelen en stelt de ketel bovendien opnieuw in, zodat je zeker weet dat deze zo zuinig mogelijk werkt. Dat is belangrijk, want hiermee verbruik je tot wel 20% minder gas! Op zoek naar een cv-installateur bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in jouw regio! Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is de aanvraag gratis en zitten er geen verplichtingen aan vast.

Gratis offertes vergelijken