Op zoek naar een alternatief voor cv-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Alternatief voor cv-ketel

De 6 beste alternatieven voor de cv-ketel

Wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is, heb je verschillende opties: of je koopt een nieuwe cv-ketel, of je kiest voor een alternatief. De traditionele cv-ketel is decennialang standaard geweest voor het verwarmen van je huis. Het thema verduurzaming wordt steeds belangrijker in de maatschappij: veel mensen maken de overstap naar gasvrij wonen. Er zijn daarom voldoende duurzame alternatieven voor de cv-ketel.

Op deze pagina lees je meer over deze duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp, zonneboiler en airco. Je leest wat de werking is van deze opties en wat de voor- en nadelen zijn.

Alternatief voor cv-ketel: een samenvatting

  • Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor de cv-ketel wanneer de cv aan vervanging toe is.
  • Tot 2026 mag je je huidige cv-ketel nog vervangen door een Hr-ketel: deze behaald een hoog rendement, waardoor deze milieuvriendelijk is. Omdat je minder hoeft te stoken om de woning op temperatuur te houden, bespaar je ook op je energierekening.
  • Wil je nog niet helemaal van het gas af? Dan is het installeren van een hybride warmtepomp: deze werkt samen met je cv-ketel.
  • Andere alternatieven voor een cv-ketel op gas zijn een all electric warmtepomp, zonneboiler, elektrische cv-ketel of een airco.
  • Wat het beste alternatief is, hangt van je persoonlijke situatie en budget af.


Waarom een alternatief voor een cv-ketel installeren?

Het verduurzamen van de wereld is een belangrijk onderwerp binnen de maatschappij. We zijn ons steeds bewuster van de ecologische voetafdruk die we achterlaten. Om de klimaatdoelen te halen, ben je vanaf 2026 zelfs verplicht om voor een duurzamer alternatief te kiezen wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is. Dit zijn de hoofdredenen dat steeds meer mensen ervoor kiezen om te verwarmen zonder gas.

Hieronder lees je meer informatie over de 6 alternatieven voor cv-ketels. Wist je dat je altijd terecht kunt bij een cv-monteur voor advies op maat? Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen, kom je in contact met een cv-monteur in je regio!

alternatief voor cv-ketel

1. Warmtepomp

Een warmtepomp kan een geweldig alternatief zijn voor je cv-ketel. Het werkt door warmte uit de omgeving te halen en deze te gebruiken om je huis te verwarmen. Het mooie is dat er verschillende soorten warmtepompen zijn om uit te kiezen.

Neem bijvoorbeeld de lucht-water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt en gebruikt om water te verwarmen dat door je verwarmingssysteem circuleert. Dit betekent efficiënte verwarming met minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot in vergelijking met een cv-ketel. Je hebt ook een lucht-water, water-water en bodem-water warmtepomp. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Hybride warmtepomp: het beste van twee werelden

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Het maakt gebruik van zowel aardgas als duurzame energiebronnen om je huis te verwarmen. In de winter, wanneer de warmtebehoefte het hoogst is, kan de cv-ketel bijspringen en extra warmte leveren.

All-electric warmtepomp: volledig duurzaam verwarmen

Als je een volledig duurzame oplossing wilt zonder het gebruik van aardgas, dan is een all-electric warmtepomp de juiste keuze. Deze warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht of de bodem, en gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen.

All-electric ready warmtepomp: het kleinere broertje

Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing, maar nog niet klaar bent om volledig over te stappen naar een all-electric warmtepomp, dan kan een all-electric ready warmtepomp een goede tussenstap zijn. Deze warmtepomp werkt samen met uw bestaande cv-ketel en bereidt je huis voor op een toekomst zonder aardgas.

alternatief voor een cv-ketel op gas

2. Zonneboiler

Naast de verwarming van je huis is het verwarmen van water een belangrijk onderdeel van je huishouden. Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel dat gebruikmaakt van zonnecollectoren om water te verwarmen met behulp van zonne-energie.

Deze zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op en verwarmen een vloeistof die vervolgens wordt gebruikt om je tapwater te verwarmen. Met een zonneboiler kun je energie besparen en je CO2-uitstoot verminderen, vooral tijdens zonnige periodes. Wil je meer lezen over de werking van zonnecollectoren? Op de pagina zonnecollectoren lees je hier meer over.

3. Elektrische boiler

Wanneer je een elektrische boiler laat installeren, heb je geen gas meer nodig. De boiler werkt op elektriciteit en bestaat uit een geïsoleerd vat waarin water wordt opgeslagen en verwarmd. Binnenin de boiler bevindt zich een elektrisch verwarmingselement dat het water opwarmt tot de gewenste temperatuur. Zodra het water de gewenste temperatuur bereikt, schakelt het verwarmingselement automatisch uit om energie te besparen.

4. Airco

De meeste mensen kennen een airco alleen voor het koelen van je woning op warme dagen. Maar wist je dat airco’s ook kunnen verwarmen? Een airco kan je woning snel en efficiënt verwarmen en werkt ook veel zuiniger dan een cv-ketel. Zo bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar beperkt je ook je CO2-uitstoot. Houd er wel rekening mee dat je met een airco een specifieke ruimte in huis kunt verwarmen, niet je gehele woning.

Bijkomende voordelen zijn dat de luchtkwaliteit in je woning enorm verbeterd, waardoor je je fitter en energieker voelt. Ook verhoogt de airco de waarde van je woning, wat fijn is wanneer je de woning wilt verkopen.

Ben je op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel?

Schakel dan een cv-monteur in voor advies en installatie!

Gratis offertes vergelijken

Nieuwe cv-ketel?

Tot 2026 is het mogelijk om te kiezen voor een cv-ketel op gas. Hoewel dit niet de duurzaamste optie is, hebben fabrikanten de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van de efficiëntie van deze verwarmingssystemen.

Moderne cv-ketels, bekend als hoogrendementsketels, zijn ontworpen om efficiënter te werken en een hoger rendement te behalen dan oudere modellen. Hoewel ze nog steeds gebruikmaken van aardgas, kunnen hoogrendementsketels je energieverbruik verminderen en je verwarmingskosten verlagen.

Je kunt ook kiezen voor een elektrische cv-ketel: dit systeem werkt volledig elektrisch en is dus een duurzame keuze. Wil je nog niet helemaal van het gas af? Dan kun je kiezen voor een hybride cv-ketel: deze werkt samen met een warmtepomp. Hieronder lees je meer over deze drie opties.

Op zoek naar een cv-monteur voor advies of het plaatsen van een nieuwe ketel? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Hr-ketel

De Hr-ketel (hoogrendementsketel) behaalt een rendement van 100 tot 107%. Dit betekent dat niets van de opgewekte warmte verloren gaat. Door het hoge rendement is dit type ketel energiezuinig, waardoor je stookkosten naar beneden gaan.

5. Elektrische ketel

Wil je helemaal van het gas af? Dan kun je kiezen voor een elektrische ketel. In tegenstelling tot een warmtepomp haalt een elektrische ketel geen warmte uit de omgeving, maar gebruikt hij elektriciteit om water te verwarmen dat door je verwarmingssysteem circuleert. Hoewel dit een milieuvriendelijkere optie kan zijn dan een cv-ketel op aardgas, is het belangrijk om de beschikbaarheid en duurzaamheid van elektriciteit in je regio te overwegen voordat je voor deze optie kiest.

6. Hybride verwarmen

Als tussenstap kun je kiezen voor een hybride warmtepomp met cv-ketel. Deze twee systemen werken samen om je huis te verwarmen met behulp van zowel aardgas als duurzame energiebronnen. De warmtepomp levert de meeste warmte, terwijl de cv-ketel bijspringt op piekmomenten. Door het combineren van deze twee technologieën kun je je energieverbruik verminderen en je ecologische voetafdruk verkleinen.

Wat is het beste alternatief voor de cv-ketel?

Het beste alternatief voor een cv-ketel hangt af van je eigen situatie. Wanneer je de overstap naar gasvrij wonen nog niet wilt maken, is een hr-ketel een goede keuze. Wanneer je deels van het gas af wilt, kun je natuurlijk kiezen voor een hybride warmtepomp of een airco. Wil je helemaal van het gas af? Er zijn voldoende alternatieven voor een cv-ketel op gas: denk aan een warmtepomp, zonneboiler, elektrische cv-ketel of een biomassa ketel.

Wat het beste alternatief is, hangt niet alleen af van je eigen wensen, maar ook van je budget. Het enne alternatief is duurder dan de andere. Toch verdient de investering zichzelf altijd terug, omdat je weinig tot geen gaskosten meer hoeft te betalen. Natuurlijk bepaald je budget voor een groot deel je keuze, maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar een alternatief.

alternatief voor cv

Offertes vergelijken voor het alternatief voor een CV-ketel?

Met de toenemende focus op duurzaamheid en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen is het belangrijk om de mogelijkheden van alternatieven voor de cv-ketel te overwegen: of het nu gaat om een warmtepomp, een zonneboiler, een hybride systeem of een volledig elektrische oplossing. Kom je er zelf niet helemaal uit? Een cv-monteur geeft je graag advies over de mogelijkheden. Ook de installatie daarvan wordt uitgevoerd door de cv-monteur. Ben je op zoek naar een monteur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes (maximaal 5) van cv-monteurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er niks passends voor je bij? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken