Hybride warmtepomp met cv-ketel installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Alternatief voor cv-ketel » Hybride cv-ketel

Wat kost een hybride warmtepomp met cv-ketel in 2024?

De kosten voor een hybride warmtepomp met cv-ketel liggen gemiddeld tussen de €9.000,- en €13.400,-. inclusief installatie. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel, omdat verduurzaming steeds belangrijker wordt.

Eén van de mogelijkheden die je dan hebt, is het combineren van een cv-ketel met hybride warmtepomp. Dit wordt ook wel hybride verwarmen genoemd. Wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte opwerkt, springt de cv-ketel bij. Zowel de ketel als de warmtepomp werken samen om je woning efficiënt te verwarmen en warm water te leveren.

Voor een hybride verwarmingssysteem heb je een nieuwer model HR- of URH-ketel nodig: dit wordt vaak verward met de term hybride cv-ketel, waarmee dus eigenlijk een nieuwe cv-ketel met hybride warmtepomp bedoeld wordt.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van een hybride warmtepomp met cv-ketel.

Hybride verwarmen: dit is wat je moet weten

 • De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden vaak verkeerd gebruikt. Met hybride cv-ketel wordt bedoeld dat het aansluiten van een warmtepomp bij de cv-ketel mogelijk is. Een betere benaming is dus hybrid ready cv-ketel. Dit is bij heel veel nieuwere modellen ketels het geval.
 • Wanneer je de warmtepomp niet voldoende wamrte op wekt, springt de cv-ketel bij. Zo wordt je huis efficiënt verwarmd en bespaar je op je energierekening!
 • Gemiddeld zijn de kosten een hybride warmtepomp met cv-ketel tussen de €9.000,- en €13.400,-. Gelukkig kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie en verdient de investering zichzelf terug door de besparing op de energierekening.
 • Voor hybride verwarmen heb je een hybrid ready cv-ketel nodig. Je kunt kiezen voor een HR-ketel of een UHR-ketel. De kosten zijn afhankelijk van het type ketel en het merk. Houdt rekening met een gemiddelde prijs tussen de €1.500,- en €3.500,-. Hier komen de montagekosten van gemiddeld €500,- tot €900,- nog bij.
 • Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de €5.000,- tot €7.000,-, exclusief montage. De installatie kosten bedragen gemiddeld €2.000,-.


hybride cv-ketel kosten

Kosten hybride warmtepomp met cv-ketel

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld €6.000,- tot €8.000,-. De montagekosten voor de warmtepomp bedragen gemiddeld €2.000,-. Heb je zelf al een hybrid ready cv-ketel waarop de warmtepomp kan worden aangesloten? Dat scheelt! Je hoeft dan alleen een hybride warmtepomp en de installatie daarvan te betalen.

In totaal zijn de gemiddelde kosten voor een hybride warmtepomp met aansluiting op de cv-ketel tussen de €8.000,- en €10.000,-.

Wanneer je nog geen hybrid ready cv-ketel hebt, moet je een nieuwe cv-ketel kopen. Bij nieuwere modellen HR-ketels of UHR-ketels kun je er vanuit gaan dat deze hybrid ready zijn. Een HR-ketel kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- en een Uhr-ketel €1.800,- tot €3.500,-. De installatiekosten bedragen gemiddeld €500,- tot €900.

In totaal zijn de kosten voor een hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel gemiddeld tussen de €9.000,- en €13.400,- Het is een flinke investering, maar doordat je veel gaat besparen op je gasverbruik verdient de investering zich in de loop der jaren terug.

Prijsoverzicht hybride verwarmen in 2024

Systeem Gemiddelde prijs* Gemiddelde montagekosten* Rendement
Hybride warmtepomp €5.000,- tot €7.000,- €2.000,- 180% tot 340%
HR-ketel €1.500,- tot €3.000,- €500,- tot €900 100% tot 107%
UHR-ketel €1.800,- tot €3.500,- €500,- tot €900 140% tot 147%

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per cv-monteur kunnen verschillen.   

Besparen op de kosten van een hybride warmtepomp met cv-ketel?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!

Rendement hybride warmtepomp

Het rendement van een hybride wamrtepomp hangt met verschillende factoren samen. Denk bijvoorbeeld aan de mate van isolatie van je woning, het type warmtepomp en de buitentemperatuur. Hoe hoger de buitentemperatuur is, die immers wordt gebruikt om te verwarmen, hoe hoger het rendement zal zijn.

In het voor- en najaar levert een warmtepomp meer op dan in de wintermaanden. Hoe dan ook, een warmtepomp gaat veel zuiniger met energie om dan alleen een cv-ketel. Het rendement van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 180% en 340%.

Wist je dat je met een hybride cv-ketel gemiddeld 70% minder gas verbruikt dan met een traditionele gasgestookte ketel?

Rendement hybride warmtepomp berekenen

Het is lastig om voor elke situatie de opbrengst van een hybride warmtepomp te berekenen. Dit hangt namelijk vooral af van het gasverbruik en de huidige tarieven voor gas en stroom. In de onderstaande tabel vind je een voorbeeld van de jaarlijkse besparing van een tweepersoonshuishouden in een tussenwoning.

Voor gas wordt een gasprijs van €1,40 per m³ gerekend en voor stroom €0,40 per kWh. Deze tarieven worden gebruikt voor de berekening van de gemiddelde kosten en besparing.

Mate van isolatie Energieverbruik cv-ketel Gemiddelde kosten* Energieverbruik hybride warmtepomp Gemiddelde kosten* Besparing*
Matig 1230 m³ gas + 210 kWh stroom €1.806,- 600 m³ gas + 1590 kWh stroom €1.476,- €330,-
Redelijk 1080 m³ gas + 190 kWh stroom €1.588,- 540 m³ gas + 1350 kWh stroom €1.269,- €292,-
Goed 810 m³ gas + 150 kWh stroom €1.194,- 440 m³ gas + 770 kWh stroom €924,- €270,-

*Let op: alle gegevens in deze tabel zijn gemiddeld, en kunnen dus afwijken.

hybride verwarmingssysteem

Terugverdientijd cv-ketel met hybride warmtepomp

De gemiddelde levensduur van een hybride warmtepomp is 15 jaar. Cv-ketels gaan ook ongeveer 15 jaar mee. Hoefde je geen nieuwe cv-ketel aan te schaffen voor het installeren van het hybride verwarming? Dan verdien je de investering in de warmtepomp meestal ruim binnen de 15 jaar terug.

Hoelang de terugverdientijd voor jouw situatie is, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Eventuele extra kosten voor nieuwe radiatoren of het isoleren van je woning.
 • Of je subsidie hebt gekregen voor de aanschaf van de hybride warmtepomp en de hoogte van het subsidiebedrag.
 • De prijs van de cv-ketel en de prijs van de warmtepomp.
 • Het bedrag wat je jaarlijks bespaart.

De terugverdientijd van een warmtepomp is eenvoudig te berekenen aan de hand van de volgende formule:

Kosten hybride cv-ketel / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Cv-ketel met warmtepomp: subsidie 2024

Wanneer je kiest voor een hybride verwarming, heb je recht op een subsidie. De subsidie geldt niet voor de aanschaf van een cv-ketel, maar wel voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De subsidie die hiervoor beschikbaar is, is de ISDE-subsidie. Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen en het type warmtepomp: de subsidie varieert van €500,- tot €2.500,-.

Het is wel belangrijk om aan de voorwaarden te voldoen: het zou namelijk zonde zijn als je de subsidie misloopt. Lees deze daarom voor de aanschaf goed door!

Er is momenteel geen cv-ketel subsidie beschikbaar. Er is wel een alternatief: De Energiebespaarlening. Deze lening kun je afsluiten voor de aanschaf van een HR- of URH-ketel. De lening heeft een aantrekkelijke rente en kan ook gebruikt worden voor andere energiebesparende investeringen, zoals het isoleren van je woning en het plaatsen van zonnepanelen.

Beide subsidies zijn ook beschikbaar voor isolatie. Een goed geisoleerde woning zorgt voor een hoger rendement, en dus meer besparing!

Rekenvoorbeeld: stel, je schaft een nieuwe hybird ready cv-ketel aan voor €1.700,- en een hybride warmtepomp voor €6.000,-. In totaal ben je dan €7.700,- kwijt aan het hybride verwarmingssysteem. Voor de aanschaf van de warmtepomp heb je recht op de ISDE-subsidie. In jouw geval is het subsidiebedrag €1.600,-.. In plaats van €7.700,- kost het systeem dan €6.100,-

hybride cv-ketel

Zo bespaar je op de kosten van een warmtepomp in combinatie met cv

Het investeren in een hybride verwarming is een flinke investering. Toch is het mogelijk om nog wat meer te besparen op de kosten van een hybride warmtepomp met cv-ketel. Hiervoor hebben we hieronder handige bespaartips op een rijtje gezet!

 • Kies voor een cv-monteur uit je regio: ieder bedrijf rekent voorrijkosten over de afstand tussen jou en het bedrijf. Hoewel het bedrag relatief laag lijkt, lopen de kosten flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus meer tijd in beslag neemt. Kies daarom altijd voor een cv-monteur uit je regio, zo houd je de kosten zo laag mogelijk. Soms rekenen bedrijven binnen een bepaalde straal helemaal geen voorrijkosten!
 • Help zelf mee: vraag vooraf aan de cv-monteur of je zelf ook kleine, voorbereidende werkzaamheden kunt doen. Het is sowieso aan te raden om de plekken waarop de cv-ketel en warmtepomp worden geplaatst alvast goed schoon te maken en op te ruimen. Zo kan de monteur direct aan de slag en bespaar je op de arbeidskosten!
 • Vergelijk offertes: de installatiekosten van een cv-ketel en warmtepomp verschillen per installateur. Door offertes met elkaar te vergelijken, zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt. Let niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de voorwaarden.
 • Kies een cv-ketel met het juiste vermogen: wanneer je een nieuwe cv-ketel zoekt, is het belangrijk om voor het juiste vermogen. Wanneer je een te hoog vermogen hebt, verspil je onnodig energie, en bij een te laag vermogen moet de ketel te hard werken om de woning te verwarmen. Het juiste vermogen is dus erg belangrijk!
 • Denk aan de besparing in de toekomst: nog een tip om te besparen op de kosten is niet al teveel in de aanschaf- en installatie kosten te blijven hangen. Kijk ook naar je besparing in de toekomst. Soms leveren iets hogere investeringskosten je veel meer voordeel op.
 • Kies voor goedkopere merken: een goedkoper merk betekent niet dat de kwaliteit ook slechter is. Vaak is de kwaliteit vergelijkbaar met duurdere merken, maar verschilt de uitstraling van de hybride cv-ketel en warmtepomp. Wanneer je kiest voor een goedkoper merk lever je dus niet in op de prestaties van het hybride systeem.

hybride ketel kosten

Besparen op de kosten van hybride warmtepomp met cv-ketel? Gratis offertes!

Een cv-ketel met een hybride warmtepomp biedt mooie voordelen voor het verduurzamen van je woning en het verkleinen van je ecologische voetprint. Daarnaast bespaar je op je energierekening, waardoor de investering zichzelf in de loop der jaren terugverdient. Wil je een hybride verwarming installeren en ben je op zoek naar een cv-monteur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van cv-monteurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten van een hybride warmtepomp met cv-ketel! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veel gestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de veel gestelde vragen over het combineren van een warmtepomp met cv-ketel.

Je kan kiezen uit twee soorten hybride warmtepompen. De eerste is mono-bloc, hierbij zitten de warmtepomp en de ketel in één behuizing in je woning. Dit model is het geschiktst wanneer je deze ver van de leefruimtes af kunt plaatsen (dit in verband met het geluid) en wanneer je diverse afvoerpijpen kunt laten aanleggen. De andere optie is een split-model. Bij dit model bevindt de cv-ketel zich binnenshuis en de warmtepomp buiten. Beide units zijn met elkaar verbonden door leidingen. Je hebt binnenshuis geen last van lawaai door de compressor van de warmtepomp.
Het idee achter een hybride warmtepomp is dat de cv-ketel het verwarmen overneemt wanneer de pomp onvoldoende warmte opwekt. Het hybride verwarmingssysteem wordt ingesteld op economisch optimaliseren. Dit betekent dat de cv-ketel aanslaat op het moment dat de opbrengst van de warmtepomp begint te dalen. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer de buitentemperatuur rond de 7 graden is. Het verwarmen met gas wordt dan goedkoper dan het verwarmen met een warmtepomp.

Het is ook mogelijk het systeem zo in te stellen dat de cv-ketel aanslaat op het moment dat het buiten 0 graden is. Deze methode is iets duurder in verbruik, maar daar staat tegen over dat je nog minder gas verbruikt.

Ja, dat kan. Een warmtepomp verbruikt ongeveer 20% elektriciteit. Wanneer je deze zelf opwekt via zonnepanelen, bespaar je natuurlijk op je energiekosten en werkt het systeem nog duurzamer.
Nee, een hybride warmtepomp is niet verplicht. Wel is het plan dat huiseigenaren vanaf 2026 overstappen op een duurzamer alternatief voor de cv-ketel. Eén van de keuzes die je dan hebt, is het investeren in een hybride warmtepomp.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor hybride verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge investeringskosten en de dubbele onderhoudskosten. Voor de installatie van een hybride warmtepomp is het belangrijk dat je woning matig tot goed geïsoleerd is. Wanneer dit niet het geval is, zul je moeten investeren in isolatie. Tot slot moet je radiatoren hebben die geschikt zijn voor lage tempertuur verwarmen. Een warmtepomp verwarmt namelijk met een lagere temperatuur dan je cv-ketel, waardoor het kan gebeuren dat je huis onvoldoende opwarmt en de cv-ketel moet bijspringen. Vaak kan een radiatorventilator al goed helpen. Wanneer dit niet voldoende is, zul je dus nieuwe moeten aanschaffen. Dit kost gemiddeld €3.500,-
Een hybride warmtepomp met cv-ketel heeft zowel voor- als nadelen. Eén van de voordelen is dat de meeste nieuwere modellen cv-ketels al hybrid ready zijn, waardoor het misschien niet eens nodig is om een nieuwe cv-ketel te kopen. Het grootste voordeel van een hybride verwarmings is dat je bespaart op je energierekening, omdat je veel minder gas verbruikt. Daardoor heb je ook een lagere CO2-uitstoot en verkleint je ecologische voetprint. De installatie is eenvoudig, omdat de radiatoren en leidingen op dezelfde plek kunnen blijven zitten. Ook heb je recht op verschillende subsidies wanneer je kiest voor het installeren van een hybride warmtepomp, waardoor je kunt besparen op de kosten.