Subsidie op cv-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Subsidie cv-ketel 2023

Subsidie voor cv-ketel in 2024

Investeren in een nieuwe cv-ketel brengt veel voordelen met zich mee. Je bent namelijk niet alleen energiezuiniger bezig, maar kan ook flink besparen op je energierekening. Een subsidie voor een standaard cv-ketel is helaas niet mogelijk, wel zijn er mogelijkheden wanneer je bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler laat installeren. Ook zou je een voordelige lening, de Energiebespaarlening, kunnen aanvragen.

Op deze pagina lees je meer over mogelijke subsidies wanneer je een cv-ketel laat installeren. Ook vind je informatie over de Energiebespaarlening voor particulieren en VvE’s en aan welke voorwaarden je moet voldoen. We sluiten af met enkele alternatieven: subsidies voor andere soorten ketels, de ISDE-subsidie en de regeling groenprojecten. Hieronder vind je de belangrijkste informatie in een handige samenvatting. Wil je toch iets meer leren over de tarieven en voorwaarden?

Spring dan meteen naar het navigatiemenu.

Nieuwe cv-ketel subsidie 2024: de belangrijkste informatie

  • Er is op dit moment geen subsidie voor een nieuwe cv-ketel. Wel zijn er enkele alternatieven.
  • De Energiebespaarlening is een voordelige lening die je de mogelijkheid geeft om toch te investeren in energiebesparende maatregelen. Deze lening kan door zowel particulieren als VvE’s worden aangevraagd. Hieraan zitten wel enkele voorwaarden verbonden, zo moet je bijvoorbeeld eigenaar zijn van de woning waarin je investeert. Deze lening ligt tussen de €2.500,- en €25.000,- en kan een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar hebben.
  • De ISDE, Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, is een subsidie voor warmtepompen en zonneboilers. Ook hieraan zitten enkele voorwaarden verbonden. Deze subsidie ligt tussen de €500,- en €2.500,- voor een warmtepomp en €1.000,- tot €2.100,- voor een zonneboiler.
  • Het laatste alternatief is de regeling groenprojecten. Dit is een belastingvoordeel op energiezuinige maatregelen. Deze regeling wordt vaak via de bank verstrekt, het RVO beoordeelt de aanvraag.subsidie cv-ketel

Is er een subsidie voor een elektrische cv-ketel in 2024?

Nee, op dit moment is er geen mogelijkheid om een subsidie te ontvangen voor een nieuwe cv-ketel. Dit geldt op dit moment voor alle soorten cv-ketels, ook een HR- of een elektrische ketel.

Ook al zijn er nu geen subsidies voor een cv-ketel, het is nog steeds financieel interessant om een nieuwe ketel te laten installeren. De nieuwe ketels zijn namelijk een stuk energiezuiniger en dit merk je direct op je energierekening.

Er zijn wel een aantal alternatieven voor subsidies cv-ketels, zoals de Energiebespaarlening. Over de alternatieven lees je op deze pagina meer.

Welke alternatieven voor subsidies cv-ketel?

In 2024 is het niet mogelijk om een subsidie te ontvangen voor een (nieuwe) cv-ketel, maar de installatie kun je wel op een andere manier financieren.

Eén van de meest populaire optie in plaats van een subsidie voor een cv-ketel, is de Energiebespaarlening. Een andere optie is het kiezen van een andere verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld een combinatie met een warmtepomp of zonneboiler. Tot slot is een regeling in een groenproject ook nog een optie.

Lees verder om meer te weten te komen over de alternatieven voor een subsidie voor een nieuwe cv-ketel.

Optie 1: Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is dus een alternatief op de subsidie voor een cv-ketel. Je kan een lening krijgen voor energiebesparende investeringen in het huis. Deze leningen hebben aantrekkelijke rentes en zijn daardoor een veel gekozen optie bij de aanschaf van een nieuwe ketel.

Wanneer je investeert in een hoogrendementsketel, of HRe-ketel, kan je gebruik maken van de Energiebespaarlening. De lening is ook aan te vragen voor andere energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van isolatie of zonnepanelen.

De Energiebespaarlening kan door zowel particulieren als een Vereniging van Eigenaren aangevraagd worden. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, maar het is altijd verstandig om te kijken of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening.

Energiebespaarlening voor particulieren

De Energiebespaarlening wordt uitgevoerd en bemiddeld vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het Nationaal Warmtefonds is bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te gebruiken. Meer informatie over De Energiebespaarlening vind je op de webstie van svn.

Wat zijn de voorwaarden voor een Energiebespaarlening voor particulieren?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het krijgen van een Energiebespaarlening. Er zit een verschil in de voorwaarden voor particulieren en VvE’s.

Particulieren moeten zich aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je mag niet ouder dan 75 jaar zijn
  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning waar je de lening voor wil gebruiken
  • De lening wordt alleen verstrekt wanneer een aannemer of installateur wordt ingeschakeld. Hierbij moet de Verklaring Aannemer/Installateur worden ingevuld waarin wordt verklaard dat de klus voldoet aan de voorwaarden
  • De Energiebespaarlening moet worden aangevraagd voordat het werk begint. Hierbij moet je ook alvast een offerte van de aannemer of installateur inleveren

Val je niet binnen de voorwaarden dan kan je misschien gebruik maken van de Energiebespaarhypotheek.

Hoeveel kan ik lenen?

Als particulier kan je minimaal €2.500 en maximaal €25.000 lenen. De lening kan een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar hebben. Wanneer je een woning tot een Nul op de Meter laat renoveren kan je maximaal €65.000 lenen. De rente voor deze lening is zeer aantrekkelijk en staat vast tijdens de looptijd.

energiebespaarlening

Energiebespaarlening voor VvE

De Energiebespaarlening is ook beschikbaar voor een VvE, hierbij kan de lening bijvoorbeeld worden gebruikt om een geheel appartementencomplex of een aantal woningen aan te pakken en energiezuiniger te maken.

Wat zijn de voorwaarden van de Energiebespaarlening voor VvE?

Ook voor de Energiebesparing voor een VvE zijn een aantal voorwaarden waar aan moet worden voldoen.

De belangrijkste voorwaarde is dat de Vereniging van Eigenaren uit minstens twee tot acht wooneenheden bestaat. Pas dan kan de Energiebespaarlening worden verstrekt met de bedragen voor een VvE. De tweede voorwaarde is dat er een installateur of aannemer wordt ingeschakeld om de energiezuinige maatregelen te treffen. Net als de voorwaarden voor particulier moet de aannemer of installateur een Verklaring Aannemer/Installateur invullen als verklaring dat het werk voldoet aan de voorwaarden. Hierbij moet ook een offerte worden getoond.

Installateur nodig voor de installatie van een cv-ketel? Door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken kom je snel en makkelijk in contact met installateurs in je eigen regio.

Hoeveel kan ik lenen?

Bij de Energiebespaarlening voor VvE’s kan je minimaal €25.000 en maximaal €10.000.000 lenen. Er is een maximum van €25.000 per wooneenheid. Bij een Voor een Zeer Energiezuinig Pakket wordt dit maximum verhoogt tot €50.000,- en bij een Nul op de Meter woning tot €65.000 per appartementsrecht. Deze lening heeft een looptijd van 10, 15, 20 of 30 jaar.

Hoe kan ik een Energiebespaarlening aanvragen?

Particulieren kunnen de Energiebespaarlening aanvragen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Doe dit wel op tijd, want er wordt gecontroleerd of de werken aan de voorwaarden voldoen. Voor VvE’s kan je de lening aanvragen via een VvE accountmanager. De lening wordt online aangevraagd. Ook hierbij is het belangrijk dat het op tijd wordt aangevraagd.

Looptijd Rente
7 jaar 4%
10 jaar 4.1%
15 jaar 4.4%
20 jaar 4.5%

Op zoek naar een cv-ketel monteur?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken

Optie 2: Een andere verwarmingsinstallatie

Er zijn wel een aantal verwarmingsinstallaties waar wel subsidies voor aangevraagd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor een zonneboiler. Je hebt wellicht ook recht op een subsidie voor een warmtepomp. De ISDE is de subsidie die wordt verstrekt voor dit soort installaties.

ISDE: Subsidie voor warmtepomp en zonneboiler

De ISDE, of Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, is een subsidie voor zowel particuliere of zakelijke partijen die investeren in een warmtepomp of zonneboiler. Aan deze subsidie zitten wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldoen. Voor particulieren is het een voorwaarde dat je de eigenaar en bewoner bent van de woning waar de warmtepomp of zonneboiler wordt geplaatst. Hierbij is het belangrijk, voor zowel particulier als zakelijke gebruikers, dat het wordt aangevraagd nadat het is geplaatst.

Bij zowel een warmtepomp als een zonneboiler is het belangrijk dat het gaat om een nieuwe installatie en dat deze wordt geïnstalleerd door een installateur. Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd bij een gebouw waar de omgevingsvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018.

Meer informatie over de voorwaarden voor een warmtepomp vind je op rvo.nl. Voor meer informatie over de voorwaarden voor een zonneboiler kan je kijken op de website van rvo.

Hoe hoog is de subsidie?

De subsidie is afhankelijk van het vermogen en het type van de warmtepomp of zonneboiler. Voor een warmtepomp kan je een subsidie krijgen tussen de €500,- en €2.500,-. Voor zonneboilers ligt dit bedrag tussen de €1.000,- en €2.100,-. Om te kijken hoeveel subsidie je kan verwachten kan je gebruik maken van de ISDE rekentool.

Optie 3: Regeling groenprojecten

Wanneer je niet in aanmerking komt voor de subsidie of de Energiebespaarlening, zou je ook gebruik kunnen maken van de Regeling groenprojecten. Hierbij krijg je belastingvoordeel bij de investering op groenprojecten zoals duurzame bouwprojecten. Deze regeling wordt meestal via banken verstrekt, deze bieden vaak een ‘groene’ spaar- of beleggingsvorm aan. De bank vraagt dan een groenverklaring aan. Deze wordt vervolgens beoordeeld door RVO. Wanneer het project voldoet aan de eisen verstrekken ze de Groenverklaring.
Lees meer over de Regeling groenprojecten op rvo.nl.

subsidie hr ketel

Besparen op de installatie van een cv-ketel? Vergelijk gratis offertes!

Door gebruik te maken van regelingen zoals de Energiebespaarlening, ISDE of de Regeling groenprojecten wordt de aanschaf en installatie van een cv-ketel een stuk aantrekkelijker. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden, waaronder dat de ketel wordt geïnstalleerd door een installateur. Op zoek naar een installateur?

Via de offerteservice vind je eenvoudig een geschikte installateur voor de installatie van een nieuwe ketel. Zo ben je zeker dat je voldoet aan de voorwaarden voor de regelingen. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast en krijgt een aantal offertes van installateur in je regio.

Gratis offertes vergelijken