Cv-ketel laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Cv-ketel installeren

Cv-ketel installeren: kosten en informatie

De kosten voor het installeren van je cv-ketel liggen rond de €500,- tot €900,-. De hoogte van de installatiekosten hangen onder meer af van de specifieke werkzaamheden die de vakman moet uitvoeren en welk type ketel je laat plaatsen. Benieuwd naar de installatiekosten van jouw nieuwe cv-ketel?

Op deze pagina gaan we in op het installeren van de cv-ketel. We leggen uit hoe een installateur dit precies doet en wat de plaatsing van je ketel kost. Tot slot geven we handige bespaartips!cv-ketel installeren kosten

Cv-ketel installeren: wat kost het?

Wat kost het cv-ketel installeren? Gemiddeld moet je voor een cv-ketel kopen en installeren rekening houden met kosten rond de €500,- tot €900,-. De kosten van de nieuwe ketel zelf liggen gemiddeld tussen de €1.000,- tot €3.000,-. De totale kosten van een nieuwe cv liggen dus rond de €2.000,- tot €3.900,-.

De kosten voor het plaatsen van je cv-ketel kunnen verschillen, afhankelijk van het type ketel dat je kiest, het uurtarief van de installateur en natuurlijk de specifieke werkzaamheden die hij uitvoert.

Kosten nieuwe cv-ketel inclusief installatie 2024

Klus Gemiddelde prijs, inclusief btw*
Cv-ketel €1.500,- tot €3.000,-
Montage van de cv-ketel €500,- tot €900,-
Kostprijs gehele plaatsing van de cv-ketel €2.000,- tot €3.900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per installatiebedrijf.

Wat is de opbouw van de kosten van de installatie van een cv-ketel?

De hoogte van de installatiekosten voor een cv-ketel hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude ketel, eventuele extra werkzaamheden zoals het plaatsen van een nieuw expansievat, het uurtarief van een cv-installateur en het type ketel.

1. Wat is het uurtarief van de vakman?

Elke installateur hanteert een eigen tarief. Dit betekent dat de installatiekosten per specialist flink kunnen verschillen. Gemiddeld kun je rekening houden met een uurtarief van €30 tot €40,-. Een ongecertificeerd installateur is vaak goedkoper, maar toch raden we je af om een vakman zonder certificaten te kiezen. Je hebt dan geen garanties dat je ketel veilig en zuinig werkt. Mocht er bovendien tijdens de plaatsing iets misgaan, dan is de installateur niet verzekerd.

2. Hoe complex is je nieuwe cv installatie?

Het type ketel dat je kiest heeft ook invloed op het installeren en de kosten hiervan. Wanneer je kiest voor een moderne nieuwe ketel die niet meer past op de oude leidingen in je huis, dan moet de vakman ook het leidingwerk vervangen. Hierdoor lopen de arbeidskosten natuurlijk hoger op. Hetzelfde geldt voor ketels in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler.

3. Waar staat de ketel?

De locatie van de ketel is ook belangrijk. Wanneer je de nieuwe ketel op dezelfde plek hangt, dan kan de vakman dezelfde leidingen gebruiken. Hij hoeft deze niet te verplaatsen. Kies je voor een andere plek, dan moet de installateur ook andere werkzaamheden uitvoeren. Zoals het verleggen van de gas- en waterleiding. Doordat hij meer tijd kwijt is aan de plaatsing van je cv-ketel, lopen de kosten ook hoger op.

Cv-ketel kopen en installeren?

Vergelijk gratis offertes en vind een betaalbare installateur bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijken

Hoe gaat cv-ketel installatie?

Een nieuwe cv-ketel aansluiten: hoe gaat dat precies in z’n werk? Elke installateur heeft zijn of haar eigen werkwijze.

In grote lijnen doorlopen zij het volgende stappenplan:

  • Stap 1: verwijderen oude ketel. De cv-installateur demonteert eerst de oude ketel. Het is verstandig als je zelf alvast het water uit de ketel laat lopen, zodat de installateur hier geen tijd meer aan kwijt is. Naast het demonteren van de ketel, voert de vakman hem ook voor je af. Zo bespaar jij jezelf een ritje naar de vuilstort.
  • Stap 2: voorbereidingen montage. In veel gevallen zitten alle leidingen en aansluitingen al op de goede plek. De vakman hoeft dan alleen te kijken of deze niet te veel verouderd zijn en of ze passen op de nieuwe ketel. Verplaats je de ketel van locatie, dan verplaatst de installateur alle aansluitingen.
  • Stap 3: plaatsen nieuwe ketel. De installateur hangt de nieuwe ketel op en monteert ook de nieuwe thermostaat op de benedenverdieping. Hij controleert of alle aansluitingen goed zitten en of er geen lekkages zijn.
  • Stap 4: instellen. Tot slot is het een kwestie van de nieuwe ketel instellen. Als dit op de juiste manier gebeurt, bespaar je jaarlijks op de stookkosten. Het is daarom slim om de ketel regelmatig opnieuw zo gunstig mogelijk in te stellen. De installateur geeft je een uitleg over de ketel en laat zien hoe je deze moet bijvullen als dat nodig is. Daarna is de montage afgerond!
Het installeren van een cv-ketel is meestal binnen één dagdeel of dag afgerond. Na het plaatsen heb je direct weer warm water en verwarming. Wanneer er tijdens het plaatsen ook andere klussen worden gedaan, zoals het plaatsen van een radiator, dan moet je rekening houden met een langere tijdsduur.

Cv-ketel montagekosten drukken door zelf te installeren?

Vanaf 1 april 2022 is het verboden om zelf een cv-ketel te installeren. Er zitten grote risico’s aan het zelf plaatsen van een nieuwe ketel en daarom moet je het altijd laten doen door een professional.

Riskeer geen koolmonoxidevergiftiging en voorkom lekkages of andere problemen met je ketel. Schakel daarom direct een vakman in. Dit heeft belangrijke voordelen, zoals een snelle, veilige en vakkundige montage.

De cv-installateur zal er ook voor zorgen dat je nieuwe ketel goed is afgesteld, zodat de ketel zo energiezuinig werkt en je bespaart op de energiekosten.

cv-ketel installatie kosten

Wanneer een nieuwe cv-ketel laten installeren?

Een gemiddelde cv-ketel gaat tussen de 12 tot 15 jaar mee. Daarna raden we aan om een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Natuurlijk hoef je niet af te wachten tot je ketel het niet meer goed doet, voordat je investeert in een nieuwe ketel.

Als je in een ouder huis woont en wil investeren in energiebesparende maatregelen, is het plaatsen van een nieuwe ketel met een warmtepomp bijvoorbeeld een goed idee: zo hoef je misschien helemaal geen gas meer te verbruiken!

Hoe zie ik dat de cv-ketel installatie goed is gedaan?

Als je de cv-ketel laat plaatsen door een erkend installateur, dan kun je ervan uitgaan dat de installatie goed is verlopen. Kijk of de vakman beschikt over het VCA-keurmerk, KOMO-keurmerk of OK CV.

Alle keurmerken geven aan dat een vakman voldoet aan strenge kwaliteit- en veiligheidseisen. Bovendien biedt dit meer garanties na de installatie en kun je een klacht indienen als er onverhoopt toch iets mis gaat.

Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om werkzaamheden aan cv-ketels te laten verrichten door installateurs met een CO-certificaat. Dit besluit is genomen om de kans op gevaarlijke situaties door koolmonoxide te verkleinen. Voor meer informatie, lees onze pagina over de gasketelwet

Cv-ketel laten installeren door een vakman?

Vind snel een specialist bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Bespaartips: zo maak je de kosten van een cv-ketel installeren lager

Wil je de cv-ketel laten aansluiten door een installateur maar heb je een beperkt budget? Er zijn een aantal dingen die je kan doen om zoveel mogelijk op de kosten te besparen. Hieronder geven we je een paar praktische tips! Heb je hulp nodig met het vinden van de beste installateur? Vraag dan snel gratis offertes aan!

1. Maak de weg vrij voor de installateur

Door voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, kun je de installateur veel tijd besparen. Maak de ruimte vast vrij zodat de installateur direct aan de slag kan. Vraag je installateur ook of er andere voorbereidende werkzaamheden zijn die je alvast kan uitvoeren. Zo weet je zeker dat je niet in de weg loopt!

2. Plaats de ketel op dezelfde plek

Door de nieuwe ketel op dezelfde plek te plaatsen, bespaar je de vakman veel werk. Hij hoeft zo de leidingen en aansluitingen niet meer te verplaatsen, waardoor de montage sneller afgerond is. Zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk!

3. Ga met de buren voor kwantumkorting

Grote kans dat de cv-ketel van je buren net zo oud is en ook aan vervanging toe is. Als jullie samen één installatiebedrijf inschakelen om de cv-ketel te installeren, dan delen jullie de kosten. Veel installatiebedrijven bieden een kwantumkorting aan bij grotere klussen, waardoor je uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent.

4. Neem een onderhoudscontract

Hiermee bespaar je uiteraard niet op de aanschaf- en installatiekosten van een cv-ketel, maar je bent wel verzekerd van goed onderhoud. Een cv-ketel heeft jaarlijks of twee-jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig om storingen en kapotte onderdelen te voorkomen. MEt een onderhoudscontract bespaar je op deze kosten, want dan is het onderhoed goedkoper dan bij eenmalig onderhoud.

5. Vergelijk offertes

Elk installatiebedrijf bepaalt zijn of haar eigen tarief. Door de prijzen van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken, kies je gemakkelijk het beste aanbod! Geef op het formulier aan welke werkzaamheden nodig zijn en je krijgt zo snel mogelijk tot 5 offertes op maat toegestuurd. Kies het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs.

cv-ketel plaatsen kosten

Cv-ketel laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Ben jij toe aan een nieuwe cv-ketel? Laat deze installeren door een ervaren installateur! Dit is de enige manier om te garanderen dat je ketel veilig en zuinig werkt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging en je weet zeker dat je niet onnodig veel gas verbruikt. Wil jij je cv-ketel laten plaatsen door een installateur?

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijzen van meerdere installateurs in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen, en kies zo het installatiebedrijf met het beste aanbod. Zo laat jij je cv-ketel installeren tegen de laagste kosten! Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs. En geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend!

Gratis offertes vergelijken