Gecerificeerde cv-monteur inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Gasketelwet

Gasketelwet

Sinds 1 april 2023 is het verplicht voor alle installatiebedrijven, zoals cv-installateurs, om het wettelijke CO-certificaat te behalen. Zonder dit certificaat mag er niet worden gewerkt aan cv-ketels, geisers en gashaarden. De reden voor deze verandering is om gevaarlijke situaties met koolmonoxide te vermijden.

Op deze pagina lees je waarom de gasketelwet is geïntroduceerd, wat de gevolgen zijn en hoe het werkt.Verandering in de gasketelwet

Op 1 oktober 2020 is het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in werking gesteld. Het originele plan was om 1 april 2022 in te gaan, maar door vertraging in het proces is dit twee keer uitgesteld. Het eerste uitstel was tot 1 januari 2023, maar door dezelfde vertraging is de definitieve datum nu gezet op 1 april 2023.

Het is sinds 1 april 2023 dus verplicht voor alle installatiebedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, om te beschikken over een CO-certificaat.

Waarom is de gasketelwet ingetreden?

De gasketelwet is ingetreden omdat de gevaren van koolmonoxide volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid werd onderschat. Uit een rapport van deze onderzoeksraad bleek dat een groot gedeelte van alle gevaarlijke situaties met koolmonoxide is ontstaan door gebrek van kennis aan installatiebedrijven. In dit rapport kwam ook naar voren dat de certificaten die installateurs hadden niet garandeerde dat er veilig en professioneel werd gewerkt met verwarmingsinstallaties.

Dit is dan ook de reden om dit reglement op te nemen in het Bouwbesluit. Op deze pagina van de Rijksoverheid lees je meer over de beslissing.

Hoe het werkt

Installatiebedrijven moeten nu een geldig CO-certificaat behalen voor ze mogen werken aan cv- en verwarmingsinstallaties. Deze certificaten kunnen worden behaald via verschillende certificerende instanties, zoals Kiwa of InstallQ.

Niet alleen de cv-installateur, maar ook jij bent verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je werk aan cv-ketels alleen laat uitvoeren door CO-erkende installateurs. Bij het niet naleven van deze verantwoordelijkheid riskeer je de kans op een boete.

De gevaren van koolmonoxide

Koolmonoxide, of CO, is enorm giftig voor zowel mensen als dieren. Te hoge concentraties koolmonoxide in je lichaam kan leiden tot een koolmonoxidevergiftiging, wat begint met bewusteloosheid en in ernstige gevallen, de dood.

Koolmonoxide ontstaat wanneer er te weinig zuurstof is, waardoor de verbranding van de aardgassen onvolledig is. Koolmonoxide komt het meest voor bij open verwarmingsinstallaties, vervuiling of defecte branders.

Op de pagina van de GGD Leefomgeving lees je meer over koolmonoxidevergiftiging en wat je moet doen bij klachten. De website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevat ook nuttige informatie over het onderwerp.

Gevolgen van de gasketelwet

Door de introductie van de gasketelwet is het nu alleen mogelijk om installatiebedrijven in te schakelen die het CO-certificaat hebben behaald. Dit is niet alleen het geval voor installatie van nieuwe cv-ketels, maar ook voor reparatie en onderhoud. Wanneer je een installateur inschakelt die zijn certificatie niet heeft behaald, ben je in overtreding. De installateur zelf is dan ook in overtreding.

Uiteindelijk zal je weinig merken van de gasketelwet als consument. Echter is het wel raadzaam om te bekijken, of na te vragen, of je gekozen cv-installateur de benodigde certificaten heeft.

gasketelwet

Gecertificeerde cv-installateur inschakelen?

Via de offerteservice van Cvketel-gids.nl ontvang je offertes van gecertificeerde cv-installateurs in je regio. Het aanvragen van offertes is gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken