Problemen met waterdruk cv-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Waterdruk cv-ketel

Waterdruk cv-ketel: te hoog of te laag?

Heb je problemen met je cv-ketel? Een te hoge of een te lage waterdruk kan hier een oorzaak van zijn. Een juiste druk in je cv-ketel is nodig om het water rond te kunnen pompen. De juiste waterdruk in je cv-ketel is tussen de 1.5 en 2.0 bar. Een te hoge of te lage druk zorgt ervoor dat je cv-ketel niet meer optimaal presteert. Een te hoge druk kan je cv-ketel zelfs beschadigingen. Meer weten over waterdruk in je cv-ketel.

Lees op deze pagina meer over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van een te hoge of te lage waterdruk in je cv-ketel.

Cv-ketel waterdruk: de belangrijkste info op rij

  • De waterdruk van je cv-ketel is de kracht waarmee het water door het verwarmingssysteem circuleert. De normaalwaarden liggen tussen de 1.5 en 2.0 bar.
  • Een te hoge cv-ketel druk kan zorgen voor schade aan je cv-ketel. Bij een druk boven de 3.0 bar kunnen de leidingen zelfs knappen.
  • De druk kun je verlagen door: de radiatoren te ontluchten of door water uit de installatie te laten lopen tot de druk onder de 2.0 bar is.
  • Een te lage druk kan ervoor zorgen dat je radiatoren niet warm worden, stortingen in je cv-ketel of water dat niet warm wordt.
  • De druk in je cv-ketel kun je verhogen door de cv-ketel bij te vullen, het expansievat te vervangen of door het reinigen van de kraanfilter.

Navigeer direct naar:



Druk in cv-ketel

Cv-ketel waterdruk: hoe zit dat?

Een juiste waterdruk in je cv-ketel is belangrijk voor het goed functioneren van je verwarming en warwatervoorzieningen. De waterdruk beïnvloedt de efficiëntie van je verwarmingssysteem en daarmee het comfort in je huis. Het is daarom belangrijk dat de waterdruk tussen de normaalwaarden ligt. Lees hieronder wat de normaalwaarden zijn en hoe je kunt controleren wat de druk in je cv-ketel is.

Wat is het en wat zijn de normaalwaarden?

De waterdruk van je cv-ketel is de kracht waarmee het water door het verwarmingssysteem circuleert. Dit wordt gemeten in bar, waarbij de normaalwaarden tussen de 1.5 en 2.0 bar liggen.

Maar waarom zijn deze waarden zo cruciaal?

Een optimale waterdruk zorgt voor een efficiënte circulatie van het warme water door de radiatoren en leidingen van je verwarmingssysteem. Hierdoor kunnen radiatoren gelijkmatig opwarmen, krijg je voldoende warm water uit de kraan en wordt de levensduur van je cv-ketel verlengd. Te lage cv-ketel druk kan leiden tot onvoldoende verwarming, terwijl te hoge druk schade aan het systeem kan veroorzaken. Het handhaven van de juiste waterdruk is dus van belang voor een goed werkende cv-ketel en het vermijden van onnodige problemen.

Cv-ketel hoeveel bar: zelf checken?

Welke druk cv-ketel? Het zelf controleren van de waterdruk van je cv-ketel is een eenvoudige taak die je regelmatig moet uitvoeren als onderdeel van je jaarlijks onderhoud. De waterdruk wordt aangegeven in bar. Het aantal bar kun je aflezen op de drukmeter van je ketel. Deze kun je herkennen aan de zwarte wijzer. Op het display zie je meteen of de druk te hoog of te laag is. De normaalwaarden liggen tussen de 1.5 en 2.0 bar.

Hulp nodig bij de waterdruk van je cv-ketel?

Vraag advies aan een cv-monteur door gratis offertes aan te vragen.

Cv-ketel waterdruk te laag: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Wanneer cv-ketel waterdruk te laag is kan het zijn dat er een lekkage in het cv-ketel systeem zit. Ook kan er een lek in het expansievat zitten waardoor de druk van de cv-ketel te laag is. Een te lage waterdruk kan zorgen voor schade aan de cv-ketel. Hieronder lees je waarom een lage druk cv-ketel gevaarlijk is, de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor een te lage waterdruk in cv-ketel.

Cv-ketel druk te laag: oorzaken

Een van de meest voorkomende redenen achter een te lage waterdruk is lekkage in de cv-leidingen. Wanneer er sprake is van een lek, kan water ontsnappen, wat direct resulteert in een daling van de waterdruk. Een andere mogelijke oorzaak is een verstopte of verontreinigde kraanfilter, die de wateraanvoer belemmert en zo de druk doet afnemen. In drukke huishoudens kan gelijktijdig watergebruik, vooral tijdens piekuren, ook leiden tot een tijdelijke daling van de waterdruk. Tot slot kan een defect expansievat ervoor zorgen dat de druk niet adequaat wordt opgevangen, wat leidt tot een constante daling van de waterdruk.

Cv-ketel druk te laag: gevolgen

Een te lage waterdruk kan diverse ongemakken met zich meebrengen. Radiatoren worden mogelijk niet voldoende warm, wat het comfort in huis vermindert. Storingen in de cv-ketel en mogelijke uitval zijn ook gevolgen van een te lage waterdruk. Daarnaast kan het leiden tot het ontbreken van warm water uit de kraan en een langere opwarmtijd van het cv-systeem, waardoor het langer duurt voordat je een comfortabele kamertemperatuur bereikt.

Oplossingen voor een te lage waterdruk

Om de waterdruk te verhogen, kun je het bijvullen van de cv-ketel overwegen. De waterdruk is te laag wanneer de druk op je cv-ketel tussen de 1.0 en 1.5 bar zit. Wanneer de druk lager is dan 1.0 bar kan de cv-ketel zelfs uitvallen waardoor je helemaal geen warm water meer hebt. Hieronder volgt een stappenplan voor het verhogen van de waterdruk om deze problemen te verhelpen.

  • Bijvullen van de cv-ketel: vul de cv-ketel bij tot de drukmeter 1,8 bar aangeeft.
  • Controleren op lekkages: inspecteer de cv-leidingen op eventuele lekkages en laat de cv-ketel repareren indien nodig.
  • Reinigen van de kraanfilter: verwijder en reinig de kraanfilter om een vrije waterstroom te waarborgen.
  • Expansievat vervangen: in geval van een defect expansievat, overweeg het te vervangen om de drukregulering te herstellen.

Druk in cv-ketel

Druk in cv-ketel te hoog: Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Een te hoge waterdruk kan onnodige schade aan het expansievat creëren. Wanneer de druk boven de 2.0 bar zit, is de druk te hoog. Een druk richting de 3.0 bar kan zelfs leiden tot grotere gevolgen. Een druk van 3.0 bar kan ervoor zorgen dat de drukbeveiliging open gaat en dit kan leiden tot ernstige waterschade. Een oorzaak hiervan kan zijn dat er geen jaarlijks onderhoud is uitgevoerd aan de cv-ketel. Het ontluchten van de cv-ketel kan een van de oplossingen zijn. Lees hieronder meer over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van een te hoge druk in de cv-ketel.

Druk cv-ketel te hoog: oorzaken

Een van de voornaamste oorzaken van een te hoge waterdruk is een defect expansievat. Als het vat niet naar behoren functioneert, kan het geen overtollige druk absorberen, waardoor de druk in de cv-ketel stijgt. Ook onvoldoende afstelling van de vulkraan kan resulteren in een te hoge waterdruk. Het niet tijdig ontluchten van de radiatoren kan eveneens bijdragen aan een opbouw van druk in het systeem. Het plegen van jaarlijks cv-ketel onderhoud is ontzettend belangrijk voor het behouden van de juiste druk, wanneer dit niet wordt gedaan kan de druk ook oplopen.

Druk cv-ketel te hoog: gevolgen

Een te hoge waterdruk brengt diverse risico’s met zich mee. Het overdrukventiel kan openen, waardoor warm water uit het systeem ontsnapt. Dit kan leiden tot waterschade aan vloeren en wanden rondom de cv-ketel. In extreme gevallen kunnen leidingen zelfs barsten, wat resulteert in het volledig leeglopen van de cv-installatie. Het voortijdig slijten van de pomp is een ander mogelijk gevolg, dat op lange termijn de levensduur van de cv-ketel kan verminderen.

Hoe druk cv-ketel verlagen?

Een te hoge waterdruk is niet goed voor je cv-ketel. Het verlagen van de waterdruk in je cv-ketel is een proces dat nauwkeurig moet worden uitgevoerd. De druk in de cv-ketel verlaag je door de radiatoren te ontluchten. Volg deze eenvoudige stappen om de druk veilig en effectief te verminderen:

  • Zet de thermostaat laag en schakel de cv-ketel uit.
  • Draai alle radiatoren helemaal open.
  • Ontlucht de radiatoren met behulp bam jet ontluchtingssleuteltje.
  • Draai met behulp van de ontluchtingsleutel het ventiel van de radiator een kwartslag. Je hoort een sissend geluid van de lucht die ontsnapt. Wanneer er water ontsnapt moet je stoppen.
  • Herhaal deze stappen bij elke radiator en check de drukmeter van je cv-ketel. Is de druk gedaald tussen de 1.5 en 2.0 bar? Dan is de druk weer in orde.

Is de druk nog steeds te hoge nadat je deze stappen hebt gevolgd? Laat dan water uit de installatie lopen. Sluit in dit geval de vulslang aan op het vulpunt, het uiteinde van de slang leg je in de emmer. Draai de vulkraan open en als het goed is begint het water te stromen. Wanneer de druk van de cv-ketel is gedaald naar 2.0 bar kun je de vulkraan weer dichtdraaien.

cv-ketel-druk

Cv-monteur inschakelen? Gratis offertes!

De waterdruk in je cv-ketel is belangrijk voor een goed werkende installatie. Een te hoge of een te lage druk kan namelijk slechte gevolgen hebben voor je installatie. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de druk weer op het juiste peil te krijgen. Als je er zelf niet uitkomt of als je liever professionele hulp inschakelt, is het verstandig om een cv monteur in te schakelen. Op zoek naar een monteur bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes (maximaal 5) van cv-monteurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er niks passends voor je bij? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over de waterdruk in je cv-ketel.


De ideale waterdruk voor een cv-ketel ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Het is belangrijk om deze waarden regelmatig te controleren, aangezien een te lage of te hoge druk problemen kan veroorzaken.
Als de waterdruk onder de 1.5 bar zakt, is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de cv-installatie efficiënt blijft werken en problemen te voorkomen.
De juiste druk voor je cv-ketel ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Deze waarden zorgen ervoor dat het water efficiënt door het verwarmingssysteem circuleert, waardoor je woning optimaal wordt verwarmd.
Als de druk te hoog is, kun je deze verlagen door je cv-installatie te ontluchten. Wanneer dit niet werkt moet je water uit de installatie laten lopen aan de hand van een vulslangetje.