Hybride cv-ketel installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Alternatief voor cv-ketel » Hybride cv-ketel

Hybride cv-ketel kosten

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel, omdat verduurzaming steeds belangrijker wordt. Eén van de mogelijkheden die je dan hebt is een hybride cv-ketel. Een hybride cv-ketel combineert de voordelen van een traditionele gasgestookte cv-ketel met een duurzame warmtepomp.

Het werkt als een hybride systeem, waarbij de cv-ketel en warmtepomp samenwerken om je huis efficiënt te verwarmen en warm water te leveren. Voor een hybride verwarmingsysteem heb je een HR- of UHR-ketel nodig en een hybride warmtepomp.

Op deze pagina lees je meer over de kosten van hybride cv-ketel, welke soorten er zijn en welke onderhoudskosten deze met zich mee brengt.

Hybride cv-ketel kosten: een samenvatting

 • De termen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp worden vaak verkeerd gebruikt. Met hybride cv-ketel wordt bedoeld dat het aansluiten van een warmtepomp mogelijk is. Dit is bij heel veel nieuwere modellen ketels het geval. Wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte levert, neemt de cv-ketel het over.
 • Voor hybride systeem heb je een hybrid ready cv-ketel nodig. Je kunt kiezen voor een HR-ketel of een UHR-ketel. De kosten zijn afhankelijk van het type ketel en het merk. Houdt rekening met een gemiddelde prijs tussen de €1.500,- en €3.500,-. Hier komen de montagekosten van gemiddeld €500,- tot €900,- nog bij.
 • Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de €6.000,- tot €8.500,-, exclusief montage. De installatie kosten bedragen gemiddeld €2.000,-.
 • Gemiddeld kost een hybride cv-ketel met warmtepomp tussen de €10.300,- en €14.400,-. Gelukkig kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie en verdient de investering zichzelf terug door de besparing op de energierekening.
 • Het is belangrijk om het hybride verwarmingssysteem regelmatig te onderhouden: zo voorkom je storingen en defecten. Ook verleng je hiermee de levensduur van het systeem en weet je dat het zo efficiënt en veilig mogelijk werkt. Eenmalig onderhoud aan de cv-ketel kost gemiddeld €70,- tot €100,- per keer. De gemiddelde onderhoudskosten van een warmtepomp zijn €200,- tot €250,- per keer.


hybride cv-ketel kosten

Wat kost een hybride cv-ketel?

Een hybride cv-ketel werkt samen met een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld €6.000,- tot €8.000,-. Heb je zelf al een ketel waarop de warmtepomp kan worden aangesloten? Dan hoef je deze niet aan te schaffen. De montagekosten voor de warmtepomp bedragen gemiddeld €2.000,-.

Je kunt niet op iedere cv-ketel een warmtepomp aansluiten. Dit kan alleen bij nieuwere modellen HR-ketels of UHR-ketels. Een HR-ketel kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- en een Uhr-ketel €1.800,- tot €3.500,-. De installatiekosten bedragen gemiddeld €500,- tot €900.

In totaal kost een hybride warmtepomp met cv-ketel gemiddeld tussen de €10.300,- en €14.400,-. Het is een flinke investering, maar doordat je veel bespaard op je energieverbruik verdient de investering zich in de loop der jaren terug.

Wist je dat je voor de installatie van een hybride warmtepomp recht hebt op een subsidie? Op de pagina subsidie cv-ketel lees je hier mee over.

Hybride cv-ketel kosten 2023

Systeem Gemiddelde prijs, exclusief montage* Gemiddelde montagekosten*
Hybride warmtepomp €6.000,- tot €8.500,- €2.000,-
Hybride cv-ketel €1.500,- tot €3.500,- €500,- tot €900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per cv-monteur kunnen verschillen.   

Wat zijn de voor- en nadelen van een hybride cv-ketel?

Een hybride cv-ketel heeft zowel voor- als nadelen. Eén van de voordelen is dat de meeste nieuwere modellen cv-ketels al hybrid ready zijn, waardoor het misschien niet eens nodig is om een nieuwe cv-ketel te kopen.

Het grootste voordeel van een hybride verwarmingssysteem is dat je bespaart op je energierekening, omdat je veel minder gas verbruikt. Daardoor heb je ook een lagere CO2-uitstoot en verkleint je ecologische voetprint.

Het installeren van een hybride cv-ketel is eenvoudig, omdat de radiatoren en leidingen op dezelfde plek kunnen blijven zitten. Ook heb je recht op verschillende premies wanneer je kiest voor het installeren van een hybride cv-ketel, waardoor je kunt besparen op de kosten.

Een hybride cv-ketel heeft ook een aantal nadelen:

 • Hoge investeringskosten: het systeem is een flinke investering, ook al heb je recht op verschillende financiële voordelen en verdient de investering zichzelf in de loop der jaren terug. Uiteindelijk ben je toch duurder uit, omdat je investeert in twee verschillende systemen.
 • Dubbele onderhoudskosten: beide systemen hebben onderhoud nodig. De ketel moet tweejaarlijks worden onderhouden door een erkend cv-monteur. Ook de warmtepomp moet iedere 2 jaar worden onderhouden. Vaak heb je hier twee verschillende vakmannen voor nodig; er zijn namelijk weinig erkende installateurs die beide systemen onderhouden.
 • Je hebt geschikte radiatoren nodig: je radiatoren moeten geschikt zijn voor verwarmen met een lagere temperatuur. Een warmtepomp verwarmt namelijk met een lagere temperatuur dan je cv-ketel, waardoor het kan gebeuren dat je huis onvoldoende opwarmt en de cv-ketel moet bijspringen. Vaak kan een radiatorventilator al goed helpen. Wanneer dit niet voldoende is, zul je dus nieuwe moeten aanschaffen. Dit kost gemiddeld €3.500,-.
 • Je woning moet goed geïsoleerd zijn: het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is om te voorkomen dat de cv-ketel te vaak aanslaat. Een huis is geschikt voor een hybride cv-systeem wanneer je dak, gevel en vloer 5 tot 7 cm isolatie bevatten. Ook moet je woning voorzien zijn van dubbel glas. Wanneer je dit nog niet op orde hebt, is het beter om eerst te investeren in goede isolatie. De kosten van isolatie zijn afhankelijk van wat je gaat isoleren en het soort isolatiemateriaal. Wist je dat je recht hebt op een subsidie voor isolatie?

Besparen op de kosten van een hybride cv-ketel?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!

Wat zijn de kosten per soort hybride cv-ketel?

Er zijn verschillende hybrid ready cv-ketels, eigenlijk de meeste nieuwe modellen. Een HR-combiketel kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- en een UHR-combiketel €1.800,- tot €3.500,-. Dit zijn prijzen exclusief montagekosten, welke voor een cv-ketel gemiddeld €500,- tot €900,- zijn.

Type cv-ketel Gemiddelde prijs, exclusief montage* Rendement
HR-ketel €1.500,- tot €3.000,- 100% tot 107%
UHR-ketel €1.800,- tot €3.500,- 140% tot 147%

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis offertes aan!

Er zijn twee verschillende soorten hybride warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De gemiddelde kosten voor een hybride warmtepomp zijn €6.000,- tot €8.500,-. De keuze voor het juiste type hybride cv-ketel hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van de warmtebron en de specifieke behoeften van je woning.

Je hebt keuze uit de volgende soorten:

 • Mono-bloc: bij hybride verwarmingssysteem zitten de warmtepomp en de ketel in één behuizing in je woning. Dit model is het geschiktst wanneer je deze ver van de leefruimtes af kunt plaatsen (dit in verband met het geluid) en wanneer je diverse afvoerpijpen kunt laten aanleggen.
 • Split-model: bij dit model bevindt de hybride cv-ketel zich binnenshuis en de warmtepomp buiten. Beide units zijn met elkaar verbonden door leidingen. Je hebt binnenshuis geen last van lawaai door de compressor van de warmtepomp.

De montagekosten van een warmtepomp zijn gemiddeld €2.000,-.

hybride verwarmingssysteem

Subsidie hybride cv-ketel

Wanneer je kiest voor een hybride verwarmingssysteem, heb je recht op een subsidie. De subsidie die hiervoor beschikbaar is, is de ISDE-subsidie. Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. De subsidie geldt niet voor de aanschaf van een cv-ketel, maar wel voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen en het type warmtepomp: de subsidie varieert van €500,- tot €2.500,-.

Het is wel belangrijk om aan de voorwaarden te voldoen: het zou namelijk zonde zijn als je de subsidie misloopt.

Voor de aanschaf van een cv-ketel is momenteel geen subsidie beschikbaar. Er is wel een alternatief: De Energiebespaarlening. Deze lening kun je afsluiten voor de aanschaf van een HR- of URH-ketel. De lening heeft een aantrekkelijke rente en kan ook gebruikt worden voor andere energiebesparende investeringen, zoals het isoleren van je woning en het plaatsen van zonnepanelen.

Beide subsidies zijn ook beschikbaar voor isolatie.

Rekenvoorbeeld: stel, je schaft een nieuwe hybird ready cv-ketel aan voor €1.700,- en een hybride warmtepomp voor €6.000,-. In totaal ben je dan €7.700,- kwijt aan het hybride verwarmingssysteem. Voor de aanschaf van de warmtepomp heb je recht op de ISDE-subsidie. In jouw geval is het subsidiebedrag €1.600,-.. In plaats van €7.700,- kost het systeem dan €6.100,-

Rendement hybride verwarmingssysteem

Het rendement van een hybride verwarmingssysteem hangt met verschillende factoren samen. Denk bijvoorbeeld aan de mate van isolatie van je woning, het type warmtepomp en de buitentemperatuur. Hoe hoger de buitentemperatuur is, die immers wordt gebruikt om te verwarmen, hoe hoger het rendement zal zijn. In het voor- en najaar levert een warmtepomp meer op dan in de wintermaanden. Hoe dan ook, een warmtepomp gaat veel zuiniger met energie om dan alleen een cv-ketel. Het rendement van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 180 en 340%.

Het idee achter een hybride warmtepomp is dat de cv-ketel het verwarmen overneemt wanneer de pomp onvoldoende warmte opwekt. Het hybride verwarmingssysteem wordt ingesteld op economisch optimaliseren. Dit betekent dat de cv-ketel aanslaat op het moment dat de opbrengst van de warmtepomp begint te dalen. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer de buitentemperatuur rond de 7 graden is. Het verwarmen met gas wordt dan goedkoper dan het verwarmen met een warmtepomp. Het is ook mogelijk het systeem zo in te stellen dat de cv-ketel aanslaat op het moment dat het buiten 0 graden is. Deze methode is iets duurder in verbruik, maar daar staat tegen over dat je nog minder gas verbruikt.

Wist je dat je met een hybride cv-ketel gemiddeld 70% inder gas verbruikt dan met een traditionele gasgestookte ketel?

De opbrengst berekenen

Het is lastig om voor elke situatie de opbrengst van een hybride cv-ketel te berekenen. Dit hangt namelijk vooral af van het gasverbruik en de huidige tarieven voor gas en stroom. Ook de mate van isolatie speelt een belangrijke rol, evenals de totale aanschafkosten en het subsidiebedrag. In de onderstaande tabel vind je een voorbeeld van de jaarlijkse besparing van een tweepersoonshuishouden in een tussenwoning.

Voor gas wordt een gasprijs van €1,40 per m³ gerekend en voor stroom €0,40 per kWh. Deze tarieven worden gebruikt voor de berekening van de gemiddelde kosten en besparing.

Mate van isolatie Energieverbruik cv-ketel Gemiddelde kosten* Energieverbruik hybride warmtepomp Gemiddelde kosten* Besparing*
Matig 1230 m³ gas + 210 kWh stroom €1.806,- 600 m³ gas + 1590 kWh stroom €1.476,- €330,-
Redelijk 1080 m³ gas + 190 kWh stroom €1.588,- 540 m³ gas + 1350 kWh stroom €1.269,- €292,-
Goed 810 m³ gas + 150 kWh stroom €1.194,- 440 m³ gas + 770 kWh stroom €924,- €270,-

*Let op: alle gegevens in deze tabel zijn gemiddeld, en kunnen dus afwijken.

hybride cv-ketel

Terugverdientijd hybride cv-ketel

De gemiddelde levensduur van een hybride warmtepomp is 15 jaar. Cv-ketels gaan ook ongeveer 15 jaar mee. Hoefde je geen nieuwe cv-ketel aan te schaffen voor het installeren van het hybride systeem? Dan verdien je de investering in de warmtepomp meestal ruim binnen de 15 jaar terug.

Hoelang de terugverdientijd voor jouw situatie is, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Eventuele extra kosten voor nieuwe radiatoren of het isoleren van je woning.
 • Of je subsidie hebt gekregen voor de aanschaf van de hybride warmtepomp en de hoogte van het subsidiebedrag.
 • De prijs van de cv-ketel en de prijs van de warmtepomp.
 • Het bedrag wat je jaarlijks bespaart.

De terugverdientijd van een warmtepomp is eenvoudig te berekenen aan de hand van de volgende formule:

Kosten hybride cv-ketel / besparing per jaar = terugverdientijd in jaren

Wat kost het onderhoud van een hybride cv-ketel?

Het onderhoud van een hybride cv-ketel is essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken en een lange levensduur heeft. Je bent verplicht om je cv-ketel tweejaarlijks te laten onderhouden door een erkend cv-monteur. Eenmalig onderhoud kost gemiddeld €70,- tot €100,- per keer.

Deze controleert en reinigt de verschillende onderdelen van de ketel, controleert de druk en zorgt ervoor dat alles naar behoren functioneert. Onderhoudscontracten zijn vaak beschikbaar en kunnen helpen om de kosten van het onderhoud te spreiden en eventuele storingen snel op te lossen.

De kosten van een onderhoudscontract, hangen af van het soort contract dat je kiest:

 • In een standaard onderhoudscontract zijn de reguliere onderhoudsbeurten om de twee jaar inbegrepen, inclusief de kosten voor het voorrijden. De kosten voor dit type contract variëren tussen de €70,- en €110,- per jaar.
 • Bij een servicecontract zijn niet alleen de onderhoudsbeurten opgenomen, maar ook de kleine reparatiekosten. Gemiddeld liggen de kosten voor een servicecontract tussen de €80,- en €150,- per jaar.
 • Voor een all-in contract geldt hetzelfde dekkingsgebied als voor een servicecontract, maar hierbij krijg je tevens 24/7 toegang tot een storingsdienst, zodat je snel geholpen wordt in geval van een storing aan de ketel. De gemiddelde prijs voor een all-in contract varieert van €120,- tot €200,- per jaar.

Onderhoud van de warmtepomp is niet verplicht. Toch wordt het aangeraden om je warmtepomp iedere twee jaar te laten onderhouden door een installateur. De onderdelen van de warmtepomp worden dan gecontroleerd op slijtage en defecten. De monteur zorgt ervoor dat deze onderdelen tijdig worden vervangen zodat het hybride verwarmingssysteem zo efficiënt en veilig mogelijk blijft werken. Voor onderhoud aan een warmtepomp moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €200,- en €250,-.

Op zoek naar een installateur voor hybride cv-ketel?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een monteur bij jou in de regio!

Gratis offertes vergelijken

Besparen op de kosten? Handige bespaartips!

Het investeren in een hybride cv-ketel is een flinke investering. Toch is het mogelijk om nog wat meer te besparen op de kosten. Hiervoor hebben we hieronder handige bespaartips op een rijtje gezet!

 • Kies voor een cv-monteur uit je regio: ieder bedrijf rekent voorrijkosten over de afstand tussen jou en het bedrijf. Hoewel het bedrag relatief laag lijkt, lopen de kosten flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus meer tijd in beslag neemt. Kies daarom altijd voor een cv-monteur uit je regio, zo houdt je de kosten zo laag mogelijk. Soms rekenen bedrijven binnen een bepaalde straal helemaal geen voorrijkosten!
 • Help zelf mee: vraag vooraf aan de cv-monteur of je zelf ook kleine, voorbereidende werkzaamheden kunt doen. Het is sowieso aan te raden om de plekken waarop de cv-ketel en warmtepomp worden geplaatst alvast goed schoon te maken en op te ruimen. Zo kan de monteur direct aan de slag en bespaar je op de arbeidskosten!
 • Vergelijk offertes: de installatiekosten van een hybride cv-ketel verschillen per installateur. Door offertes met elkaar te vergelijken, zorg je ervoor dat je niet te veel betaald. Let niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de voorwaarden.
 • Kies een cv-ketel met het juiste vermogen: wanneer je een nieuwe cv-ketel zoekt, is het belangrijk om voor het juiste vermogen. Wanneer je een te hoog vermogen hebt, verspil je onnodig energie, en bij een te laag vermogen moet de ketel te hard werken om de woning te verwarmen. Het juiste vermogen is dus erg belangrijk!
 • Denk aan de besparing in de toekomst: nog een tip om te besparen op de kosten is niet al teveel in de aanschaf- en installatie kosten te blijven hangen. Kijk ook naar je besparing in de toekomst. Soms leveren iets hogere investeringskosten je veel meer voordeel op.
 • Kies voor goedkopere merken: een goedkoper merk betekent niet dat de kwaliteit ook slechter is. Vaak is de kwaliteit vergelijkbaar met duurdere merken, maar verschilt de uitstraling van de hybride cv-ketel en warmtepomp. Wanneer je kiest voor een goedkoper merk lever je dus niet in op de prestaties van het hybride systeem.

hybride ketel kosten

Hybride cv-ketel installeren? Gratis offertes!

Een hybride cv-ketel biedt mooie voordelen voor het verduurzamen van je woning en het verkleinen van je ecologische voetprint. Daarnaast bespaar je op je energierekening, waardoor de investering zichzelf in de loop der jaren terugverdient. Wil je een hybride cv-ketel installeren en ben je op zoek naar een cv-monteur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van cv-monteurs bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veel gestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de veel gestelde vragen over hybride cv-ketels!

Een hybride cv-ketel met warmtepomp kost gemiddeld tussen de €10.300,- en €14.400,-. Het is een investering, maar door het recht op subsidies wordt de investering voor iedereen betaalbaarder gemaakt. Ook verdient een hybride verwarmingssysteem zichzelf in de loop der jaren terug, door de besparing op de energierekening.
Een hybride cv-ketel werkt samen met een warmtepomp. Wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, neemt de ketel het over.  Het systeem schakelt automatisch tussen de cv-ketel en de warmtepomp.
Ja, dat kan. Een warmtepomp verbruikt ongeveer 20% elektriciteit. Wanneer je deze zelf opwekt via zonnepanelen, bespaar je natuurlijk op je energiekosten en werkt het systeem nog duurzamer.
Nee, een hybride cv-ketel is niet verplicht. Wel is het plan dat huiseigenaren vanaf 2026 overstappen op een duurzamer alternatief voor de cv-ketel. Eén van de keuzes die je dan hebt, is het investeren in een hybride systeem.

Het idee achter de hybride cv-ketel is dat deze samenwerkt met een warmtepomp. De hybride cv-ketel schakelt aan wanneer de warmtepomp onvoldoende warmte levert. Wanneer je geen warmtepomp wilt installeren, is het beter om te kiezen voor een hr-ketel.
Wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren, heb je recht op de ISDE-subsidie. Deze subsidie bedraagt 20 tot 30% van de totale investeringskosten. Zorg dat je je vooraf goed inleest in de voorwaarden, zodat je de subsidie niet onverwacht misloopt.