Besparen op de kosten van een HR-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » HR-ketel prijzen

Hr-ketel: de prijzen op een rij

Is je huidige hr-ketel aan vervanging toe? Dan ben je vast benieuwd naar de prijzen van een hr-ketel. Een nieuwe hr-ketel kost gemiddeld €2.000,- tot €3.900,-, dit is inclusief de installatie. Uiteindelijk zullen de kosten van een nieuwe hr-ketel afhankelijk zijn van het model dat je kiest. Zo zijn er hr solo- en combiketels, Uhr combiketels en HR-e ketels.

Spring meteen naar het navigatiemenu voor alle informatie over de prijzen van hr-ketels.

Op deze pagina lees je alles over de prijzen van energiezuinige hr-ketels en vind je informatie over de verschillende soorten ketels waar je uit kunt kiezen. We geven je ook informatie over welke keuzes de prijs kunnen beïnvloeden en geven we je op het eind enkele bespaartips.

Hr-ketel prijzen: de belangrijkste informatie

 • De gemiddelde prijs voor een hr-ketel ligt tussen de €1.500,- en €3.500,-. De keuze voor het type hr-ketel heeft een grote invloed op de prijs. Een hr-soloketel kost gemiddeld vanaf €1.500,- en een HRe-ketel kost gemiddeld €10.000,-.
 • De hr-ketel zal ook moeten worden geïnstalleerd, de gemiddelde installatiekosten liggen tussen de €500,- en €900,-.
 • Er zijn verschillende merken voor hr-ketels, deze zijn vaak opgedeeld in de prijsklasses laag, midden en hoog. Het merk Remeha ligt bijvoorbeeld in de prijsklasse laag, met gemiddelde prijzen van €800,- tot €1.100,-. Het merk Atag ligt in de prijsklasse hoog, de gemiddelde prijs van een cv-ketel is bij dit merk €1.300,- tot €1.700,-.
 • Het type cv-ketel, de CW-klasse, het merk van de ketel, de locatie van de hr-ketel en optionele extra opties hebben allemaal invloed op de totaalprijs.
 • Een soloketel, die alleen een huis kan verwarmen, is goedkoper dan een combiketel die zowel kan verwarmen als warm water kan leveren.
 • De CW-klasse, comfort warm water-klasse, is belangrijk bij de keuze voor de hr-ketel. Hoe hoger het getal, hoe meer liter per minuut de hr-ketel kan leveren. Zo is een hr-ketel van CW3 niet voldoende om op meer dan één plek warm water te leveren. Een hr-ketel van CW6 heeft dit probleem niet.
 • Bij het installeren van een nieuwe hr-ketel kan je ook kiezen voor extra opties. Bijvoorbeeld het plaatsen van radiatoren of een slimme thermostaat.
 • Besparen op de prijzen van een hr-ketel is mogelijk door een ketel te kopen in de zomer of een onderhoudscontract af te sluiten. Dat laatste is niet een directe besparing op de ketel zelf, maar wel op toekomstige onderhoudsbeurten en reparaties. Liever geen nieuwe ketel kopen? Dan is er ook de mogelijkheid tot huren of leasen. Dit kost gemiddeld €25,- tot €35,- per maand.hr-ketel prijzen

Wat kost een hr-ketel?

De prijzen van een standaard hr-ketel liggen gemiddeld tussen de €2.000, en €3.900,- per stuk. Die prijs is inclusief de plaatsing.

De kosten voor een hr-ketel kunnen behoorlijk variëren. De hr-ketel prijs ligt voornamelijk aan de capaciteit die de ketel moet hebben. Hoe meer water er tegelijkertijd verwarmd moet worden, hoe hoger de prijs. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in de CW-klasse. Kies je voor een uhr-ketel of hr-e ketel, dan moet je rekening houden met nog hogere prijzen, maar deze ketels behalen wel een zeer hoog rendement.

De montagekosten voor een nieuwe verwarming liggen tussen €500,- en €900,-. In Nederland is het verplicht om een vakman in te schakelen, om gevaarlijke situaties met koolstofmonoxide te voorkomen.

Wil je in plaats van een hr-ketel een cv-ketel? Lees op deze pagina meer over de cv-ketel prijzen.

Prijzen hr-ketels: 2024

Gemiddelde prijzen incl. btw* Rendement
Hr soloketel Vanaf €1.500,- 70% tot 80%
Hr combiketel €1.500,- tot €3.000,- 100% tot 107%
Uhr combiketel €1.800,- tot €3.500,- 140% tot 147%
HR-e ketel €10.000,- 100%
Montagekosten per klus €500,- tot €900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de kosten van een hr-ketel?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de prijs!

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van een hr-ketel?

Er zijn vier factoren van invloed op de prijzen van een hr-ketel:

 • De CW-klasse van de verwarmingsketel bepaalt voor een groot gedeelte hoe hoog de hr-ketel prijs is. Hoe hoger de klasse, hoe meer water er gelijktijdig verwarmd kan worden.
 • Het merk van de ketel is ook van invloed op de prijs. Ketels van gerenommeerde merken zijn vaak wat duurder, maar dan weet je ook zeker dat je een kwaliteitsproduct koopt.
 • Ook de plaats waar je de nieuwe ketel laat installeren bepaalt de prijs. De installatiekosten liggen lager wanneer je de ketel op dezelfde plek als de oude laat plaatsen.
 • Als laatste bepalen extra opties de kosten van een hr-ketel. Kies bijvoorbeeld voor een zonneboiler om energiezuinig water te verwarmen of voor een slimme thermostaat.

Hieronder lees je meer over de keuzes.

1. Type hr-ketels

Het type ketel dat je kiest, heeft invloed op de prijs. Je hebt de keuze uit een solo- of een combiketel.

Soloketel: een soloketel is alleen voor het verwarmen van een huis, het regelt dus niet het warme water uit de kraan. Hiervoor heb je dan nog een ander toestel nodig, zoals een boiler.
Combiketel: een combiketel verzorgt het water voor de verwarming en verwarming uit de kraan.

Tegenwoordig worden er voornamelijk combiketels geplaatst. Deze zijn iets duurder dan soloketels, maar je hebt dan niet nog een ander toestel nodig voor warm water.

hr-ketel montage

2. Prijzen hr-ketel vs. CW-waarde

De CW-klasse zegt hoeveel capaciteit de cv-ketel heeft. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in het aantal liter warm water (40 graden) de ketel binnen een minuut kan opwekken. Hoe hoger de CW-waarde, hoe hoger de capaciteit en hoe hoger de aanschafprijs.

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van prijzen van verschillende hr-ketels met verschillende CW-waarden.

Prijzen hr-ketel per CW-waarde

CW-waarde Warm water in: Gelijktijdig warm water Liter p/m Kosten *
CW3 Keuken of douche Nee 10 Liter €1.000,- tot €1.300,-
CW4 Keuken en/of douche Beperkt 13 Liter €1.400,- tot €2.000,-
CW5 Keuken en/of douche Beperkt 17 Liter €1.800,- tot €2.600,-
CW6 Keuken en douche Ja 20 Liter €2.400,- tot €3.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

3. Kosten installeren hr-ketel

Het installeren van een hr-ketel okost gemiddeld €500,- tot €900,-.

De kosten voor het installeren van een nieuwe hr-ketel zijn afhankelijk van de plaats in huis waar je de installatie wilt laten monteren. Het gemakkelijkste en goedkoopste is wanneer je de nieuwe ketel op dezelfde plek laat monteren als de oude. Dan kunnen de leidingen opnieuw gebruikt worden.

Kies je voor een nieuwe plek, dan moeten er leidingen verlegd worden en mogelijk moet er ook een nieuwe dakdoorvoer gemonteerd worden. Dat brengt extra kosten met zich mee. Bij een nieuwbouwwoning heb je deze extra kosten natuurlijk niet, dan kun je direct bij het plannen van de bouw van de woning rekening houden met waar de ketel geïnstalleerd gaat worden.

4. Kosten merken hr-ketels

Er zijn veel verschillende merken waar je uit kan kiezen wanneer je een nieuwe hr-ketel aanschaft. Niet elk merk zit in dezelfde prijsklasse. Budgetmerken zoals Remeha en Intergas leveren zeer betaalbare ketels. De merken Atag en Nefit zijn gerenommeerde merken en daardoor ook iets meer aan de prijs.

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van de kosten voor een hr-ketel van verschillende merken.

Kosten hr-ketel per merk: 2024

Prijsklasse Merken Gemiddelde prijzen*
Laag AWB, Ferroli, Intergas, Remeha €800,- tot €1.100,-
Midden Bosch, Daalderop, Vaillant €1.000,- tot €1.300,-
Hoog Atag, Nefit €1.300,- tot €1.700,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

5. Wat kosten extra opties?

Je hebt bij het aanschaffen van een nieuwe hoog rendement ketel ook nog keuze uit een aantal extra opties. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld een zonneboiler. Deze installatie op het dak van je woning verwarmt water met zonlicht. Een zonneboiler kost gemiddeld €2.000,- tot €4.000,-, maar daarna bespaar je wel veel op je energiekosten.

Ook kan je kiezen voor een slimme thermostaat. Deze kost gemiddeld €200,- tot €400,-. Het voordeel van een slimme thermostaat is dat je deze overal bediend met je smartphone. Ook kan je de verwarming zo instellen dat het huis warm is wanneer je thuiskomt uit je werk, zonder dat de verwarming de hele dag aan staat.

In de volgende prijstabel vind je meer prijsvoorbeelden van extra opties.

Extra kosten voor hr-ketels

Extra optie Gemiddelde prijzen* Kenmerk
Complete CV installatie, incl. radiatoren en thermostaat €6.000,- Efficiënter energieverbruik
Radiator €250,- tot €400,- Snelle manier van ruimte verwarmen
Boiler €400,- tot €600,- Noodzakelijk bij solo ketel
Zonneboiler €2.000,- tot €4.000,- Warmte opwekking op zonne-energie
Slimme thermostaat €200,- tot €400,- Thermostaat en energiemeter in één
Onderhoudscontract €70,- tot €130,- Goed onderhoud voorkomt problemen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Waarom een HR-ketel kopen?

De aanschaf van een nieuwe hr-ketel lijkt misschien een duur grapje, maar uiteindelijk bespaar je er ook veel geld mee. Hoe zit dat?

De afkorting HR staat voor: Hoog Rendement. Dat betekent dat er nauwelijks energie verloren gaat bij het verwarmen van water voor jouw verwarming of voor je keukenkraan. De ketel brandt op een laag pitje.

Bij het verwarmen van water komt naast warmte ook waterdamp vrij. Bij gewone ketels wordt deze waterdamp naar buiten gelaten, waardoor je energieverlies lijdt. Een hr-ketel haalt uit die waterdamp extra energie door middel van de warmtewisselaar. Dat maakt deze ketels extra efficiënt.

hr-ketel prijs

Bespaartips: zo wordt prijs van een hr-ketel lager

De aanschaf van een nieuwe hr-ketel kan aardig in de papieren lopen. Hoewel je met een nieuwe ketel altijd energie bespaart ten opzichte van je oude verwarmingsketel, is het wel fijn om de aanschafprijs zo laag mogelijk te houden.

Daarom geven wij je hier drie handige bespaartips. Daarmee zorg je ervoor dat je de investering zo laag mogelijk houdt. Natuurlijk is het ook altijd verstandig om offertes te vergelijken, zodat je altijd voor de meest betaalbare vakman kiest. Via onze offerteservice doe je dat gratis en zonder verplichtingen!

Koop je ketel in de zomer

In de zomer ligt de prijs van een hr-ketel lager, omdat de vraag naar nieuwe ketels dan veel lager is. Een ander voordeel van het kopen van een ketel in de zomer is dat je in de winter zeker weet dat je verwarming altijd werkt. Je zorgt er namelijk voor dat de ketel niet stuk gaat in de koudste maanden van het jaar.

Huur of lease je ketel

Als je de aanschafwaarde van een nieuwe hr-ketel te hoog vindt, is het mogelijk interessant om naar andere opties te kijken, zoals huren. Tegenwoordig is het mogelijk om voor een bedrag tussen de €25,- en €35,- per maand een cv-ketel te huren.

Het voordeel hiervan is dat je niet een groot bedrag in een keer hoeft uit te geven. De huurprijs is daarnaast in de meeste gevallen inclusief onderhoudt. Het nadeel is dat de ketel niet van jezelf is en dat je uiteindelijk meer betaalt door te huren.

Sluit een onderhoudscontract af

Bij de aanschaf van een nieuwe hr-ketel is het altijd verstandig om direct een onderhoudscontract af te sluiten. Wat houdt dit in? Met een onderhoudscontract neemt de cv monteur contact met je op wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Daar hoef je dan niets voor te betalen.

Regelmatig onderhoud aan je verwarmingsketel is belangrijk om storingen en onnodige reparaties te voorkomen.

hr-ketel kosten

Besparen op kosten hr-ketel? Gratis offertes vergelijken!

Wil je een nieuwe hr-ketel aanschaffen? Met een nieuwe verwarmingsketel ben je de komende jaren weer klaar en weet je zeker dat je verwarming goed blijft werken. Een cv-installateur monteert de nieuwe ketel snel en geeft je altijd uitleg over het gebruik. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare installateur en wil je besparen op de prijzen van een hr-ketel? Maak dan gebruik van onze offerteservice.

Door offertes te vergelijken krijg je inzicht in de kosten van hr-ketels in jouw regio. Bovendien kies je gemakkelijk de installateur met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Vanaf 1 april 2023 geldt er een verplichting dat werkzaamheden aan cv-ketels alleen mogen worden uitgevoerd door installateurs die een CO-certificaat hebben behaald. Dit is gedaan om het risico op gevaarlijke situaties door koolmonoxide te verminderen. Deze maatregel heet de gasketelwet.